Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje rozšiřuje počet odběrných míst na Covid-19

30. březen 2020

Od úterý 31. března 2020 budou v krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje fungovat tři odběrná místa vzorků vyšetřovaných na Covid-19. Stávající testovací místo v trutnovské nemocnici doplní obdobné stany v areálu Oblastní nemocnice Náchod a v Nemocnici Rychnov. 

Čtěte také

Všechna tři místa budou fungovat ve všedních dnech od 8 do 12 hodin v režimu drive-in pro pacienty s doporučením od lékaře.

Testování je v současné době určeno pouze pro pacienty, které k vyšetření odeslal indikující lékař či Krajská hygienická stanice.

Žádáme pacienty, aby do stanů přijížděli s potřebným doporučením vlastním vozem, kde budou zdravotníci přes okénko vozu odebírat stěry ze sliznic. Pacienti, kteří nemohou využít vlastní vozidlo, mohou stále využít možnost domácího odběru.

Vchod do nemocnic hlídají strážníci a medici

„Stále platí, že klíčem k posunu v souboji s epidemií Covid-19 je podrobit čím dál tím větší procento našich občanů testování. Proto po realizaci odběrného místa v Trutnově jsme rozhodli i o přípravě odběrových míst v dalších našich nemocnicích v kraji," řekl k rozšíření počtu odběrných míst náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Ing Aleš Cabicar z TOP 09.

Čtěte také

A hned ještě doplnil.
„Vyšetření typu drive-in umožňuje odebrání patřičného vzorku s minimálním kontaktem s našimi zdravotníky, bez výstupu z automobilu. Brzdou, kterou se snažíme intenzívně překonávat, je omezené množství zdravotnického materiálu nutného pro tuto formu odběru vzorků."

„Doba není pro nás pro všechny jednoduchá, pro zdravotníky v terénu je však extrémně náročná. Za zdravotnický holding se jim všem snažíme co nejvíce pomáhat, v této pomoci nás však všechny limituje nejen omezený počet ochranných pomůcek, ale také i odběrových médií a testovacích sad, které pro rozšíření počtu odběrových míst nutně potřebujeme,” doplnila předsedkyně představenstva Zdravotnického holdingu KHK Ing. Ivana Urešová.

autor: baj | zdroj: Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s.
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.