Zelnice a Židovské brambory. Výtečná staročeská jídla
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_16x9_tablet/public/images/ecc2f290d927f67c0224424989f405a3.jpg?itok=MF2C1nj-)
Poslechněte si recept na dva starodávné pokrmy
Tato jídla pocházejí z Přešticka. Protože se v kraji husařilo, to znamená, že se pěstovaly ve velkém husy, bylo dost husího sádla a škvarků. Ani o hlávkové zelí nebyla nouze.
Zelnice
- 450 g hlávkového zelí
- 1 lžička kmínu
- 500 ml kysané smetany
- 2-3 lžíce hladké mouky
- petrželová nať nebo pažitka
- 20 g másla
- sůl
- trochu octa
Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, trochu octa a uvaříme doměkka. Zelí nemá být rozvařené, musí křupnout!
Zelnici zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme. Do hotového pokrmu dáme kousek másla, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Židovské brambory
- 1200 g brambor
- 150 - 200 g husích škvarků
- 1 lžíce husího sádla
- 2 velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- celerová nať nebo libeček
Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.
Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://ostrava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka