Zemědělci z Moravskoslezského kraje se připojili k celoevropským protestům

22. únor 2024 19:20

Stovky zemědělců z Moravskoslezského kraje se ve čtvrtek připojily k protestům proti nepřehledné politice Evropské unie a nízkým výkupním cenám. Kolony traktorů projely Opavou, Krnovem a Českým Těšínem. Na konflikty nedošlo a jejich požadavkům snížit administrativu vyjádřil podporu i ministr zemědělství. Za týden chce přivézt z Bruselu výsledky dohody s ministry z dalších zemí.

Petr Siuda z Dětmarovic pěstuje pšenici na pronajatých 60 hektarech polí. Přitom pracuje jako horník na dole ČSM. Bez platu ze šachty by si nevydělal dost. „Tu se bojuje jenom s tým, že člověk má to srdce a chce to dělat. Bo to je krásná práce,“ říká.

S tím souhlasí i Rostislav Faxa z Albrechtic. Nechtějí vystupovat z EU a odmítají být zařazení po bok dezinformační scény. „O demisi vlády tady nikdo nemluvil. My požadujeme lepší podmínky a snížení té byrokracie,“ připomněl.

Proto ve čtvrtek nastartovali traktory a vyrazili k bývalému hraničnímu přechodu v Chotěbuzi. Tady se potkali i s Robertem a dvěma Romany z polského příhraničí. Jiným jazykem mluví o tom samém. Prý mají pocit, že o zemědělství rozhodují v kancelářích lidé, kteří o tom nic neví.

Čeští a polští zemědělci na hraničním přechodu v Chotěbuzi

S přílišnou byrokratickou zátěží na dálku souhlasí i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V pondělí to chce probrat v Bruselu s ministry zemědělství z dalších zemí. „Do konce týdne bych měl obdržet stanovisko koaličních partnerů a jsem připraven nejpozději 29. února sdělit výsledky,“ uvedl ministr.

Dvě stovky českých a polských traktorů si přišli na hranici prohlédnout i bývalý policista Roman z Českého Těšína se synem. „U policie byla stejná byrokracie, papír na papír a oni to mají ještě horší,“ říká pan Roman.

O nejhlasitější část protestu se postarali klaksony některých traktorů. Kilometrová kolona projela třikrát tam a zpět přes českou hranici a farmáři se vrátili ke svým polím a zvířatům. Čekat, jak to dopadne.

Spustit audio

Související