Zemřela Dana Zátopková, olympijské vítězce a manželce Emila Zátopka bylo 97 let

13. březen 2020 09:38

Zemřela Dana Zátopková, bylo jí 97 let. Nebyla jen manželkou Emila Zátopka, ale především významnou československou atletkou. Na olympijských hrách získala dvě medaile (zlatou a stříbrnou) a dvakrát byla mistryní Evropy.

Zejména v posledních letech byla oblíbeným a vítaným hostem mnoha sportovních akcí a lidé ji vnímali jako výraznou morální autoritu. Informaci serveru iROZHLAS.cz potvrdil ředitel ASC Dukla Jaroslav Priščák.

„Dozvěděli jsme se velmi smutnou zprávu, že odešla olympijská vítězka Dana Zátopková, která pro reprezentaci Československa, České republiky a armádního sportu udělala strašně mnoho. Čest její památce,“ řekl serveru iROZHLAS.cz Priščák.

Rodným příjmením Dany Zátopkové bylo Ingrová. A tady lze asi hledat základy všeho. Jejím strýcem byl Sergěj Ingr, prvorepublikový generál, ale kořeny rodu lze prý najít až u švédského vojáka ze třicetileté války, jistého Ungera.

Logo

Houževnatá byla Dana Zátopková stejně jako její manžel Emil a spolu vstoupili do dějin coby nejslavnější český atletický pár. Na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 vyhráli ve stejný den. A Emilovu zlatou medaili držela Dana Zátopková dříve než svou vlastní.

„On odcházel od vyhlášení vítězů, tak jsem řekla: ‚Tak, a teď mi tu medaili půjčíš pro štěstí.‘ Emil mi ji dal a já šla závodit. No a hned prvním hodem jsem hodila olympijský rekord. To bylo přes 50 metrů a tím jsem i vyhrála,“ vzpomínala Dana Zátopková pro Radiožurnál.

Její choť tehdy zaběhl nejrychleji pětikilometrovou trať a přidal i zlata z desítky a maratónu. A zůstávali spolu dál, i když si slavný oštěp po letech předělala na koště a zlaté medaile se změnily na stříbrné.

„Jsou stříbrné a pozlacené. Za ty roky je chtěl každý vidět, a tak je zlato ochmatané,“ popisovala osud medailí, které jsou uloženy v Národním archivu.

Osud manželů Zátopkových kopíroval české dějiny druhé poloviny 20. století. Od vrcholu a slávy, stovek besed po školách a veřejných vystoupení přišel sešup, když její muž nesouhlasil se sovětskou okupací v roce 1968.

autor: tat | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio