Zesnulí ke zpopelnění se z Ostravy převezou snad příští týden

8. leden 2021 15:56

Zatím nebylo určeno, kdy bude z Ostravy převezeno asi 50 zesnulých ke zpopelnění v krematoriích v jiných krajích. ČTK to dnes řekl ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík. Převoz se podle něj uskuteční pravděpodobně příští týden, nyní se připravuje jeho technické zajištění.

Přestože krematorium jede na maximum, jeho kapacita nestačí na zpopelnění zesnulých, jejichž množství je v posledních měsících i kvůli koronavirové pandemii zhruba o 60 procent vyšší než za běžného stavu. Podle dřívějších informací se chystá převoz 50 těl do jihomoravských Hustopečí.

Problém má pouze Moravskoslezský kraj

Krematorium v Ostravě je jediné v Moravskoslezském kraji, který je jedním z nejlidnatějších regionů v Česku. V celé zemi je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě tato zařízení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová dnes řekla, že kapacita krematorií je dostatečná a problém má pouze Moravskoslezský kraj, kde bývá kritická situace i při výskytu jiných nemocí.

Čtěte také

Předseda Sdružení pohřebnictví ČR Ladislav Kopal řekl, že i za běžného stavu občas bývají zesnulí převáženi ke zpopelnění do jiných krematorií. „Není to zvykem, ale i v průběhu normálního roku se to v některém krematoriu občas stane. Může to být zaviněné třeba technickými závadami. V ostravském krematoriu je to teď enormní, ale jinak je to běžně zvládnutelná věc, i tohle se dá zvládnout,“ řekl Kopal.

Například při sezonních chřipkových epidemiích podle něj podobná situace nastane v krematoriích málokdy. „Většinou si krematorium poradí nebo pošle pohřební služby jinam,“ řekl Kopal.

Kvůli skladování zvýšeného počtu zesnulých ostravské krematorium už na podzim přistavělo dodatečné chladicí zařízení a nyní přidalo dva mrazicí kamiony. Kopal řekl, že chyba se stala, když se před lety u krematoria přistavovala třetí pec, ale nepřistavěla se i chladírna.

Výpadek pohřebních služeb

Jedním z důvodů, proč krematorium nestačí dovážené nebožtíky spalovat, je podle něj i to, že se nyní koná méně pohřebních obřadů. Vypadne tak mezičlánek, kdy tělo zesnulého čeká na obřad v chladírně pohřební služby.

„Teď se více mrtvých převáží rovnou z nemocnice do krematoria, zatímco normálně zesnulý čeká třeba týden v chladírně pohřební služby na obřad a tak se to rozloží v čase. V Moravskoslezském kraji je možná 14 pohřebních služeb, kdyby měla každá místo pro deset těl, tak už to je skoro 150 míst,“ řekl Kopal.

Specifikum nouzového stavu

Jde podle něj o specifikum současného nouzového stavu. "Lidé jsou zavření v karanténách nebo se bojí, zdá se jim třeba málo 20 lidí na pohřeb, tak radši nedělají nic," řekl Kopal.

Čtěte také

Uvedl, že za běžného stavu umírá v Česku přibližně 330 až 350 lidí denně. Nyní je počet vyšší, ale i tak je podle Kopala kapacita krematorií dostatečná. "Kdyby všechny jely na tři směny, je to 1200 lidí denně," řekl.

Rážová připomněla, že i zemřelé s covidem lze pohřbívat i do země, nejen žehem. V Moravskoslezském kraji je ale i za běžného stavu počet pohřbů do země minimální.

Ostravské krematorium dokáže za den zpopelnit maximálně 60 nebožtíků. Za běžného stavu zpopelňuje měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících je to o 60 procent více, například v prosinci jich bylo 1570.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související