Židovský hřbitov jako místo kulturní události? Ve Frýdku-Místku si to vyzkoušeli

22. červen 2015

Stěží najdete místo, které by bylo v rámci města Frýdek-Místek více utajené. Starý židovský hřbitov leží na samotném okraji Frýdku, v těsné blízkosti rušné silnice. Je obehnán vysokou zdí a vzrostlými stromy, ale i přesto na něj mají výhled obyvatelé přilehlých paneláků.

Chcete-li se dostat dovnitř na prohlídku, nemáte příliš mnoho příležitostí. Mladí dobrodruhové a bohužel i vandalové sem proniknou dírou v plotě. Minulý týden se ale hřbitov zpřístupnil návštěvníkům v rámci jedné z kulturních akcí Projektu 12, který zájemce zavádí do zajímavých a málo využívaných míst ve městě.

„Dozvěděla jsem se o tomto místě až asi před rokem a půl, takže jsem využila nejbližší možné příležitosti tady udělat nějakou kulturní akci a seznámit další lidi s tímto prostorem,“ řekla Hana Magdoňová z kultury FM.

Vstupní bránu do tohoto tajemného místa představuje modlitebna adventistů sedmého dne. Budova totiž původně bývala obřadní síní židovského hřbitova.

„Procházíme kolem náhrobků modernějšího typu, které se stavěly zhruba od konce 19. století. Jsou pyramidálního tvaru, které trošku připomínají egyptské monolity. Narozdíl od těch desek vztyčených, které jsou staršího typu,“ ukazuje během prohlídky historik a hebraista Daniel Baránek.

Jméno Ernestíny Goldsteinové by zřejmě už dávno zavál čas. Nebýt toho, že její hrob na starém židovském hřbitově ve Frýdku-Místku je úplně nejstarší ze všech. „Zemřela v jednatřicátém roce svého života. Nešlo o nějak významnou osobu, ale ten hrob je významný tím, že zde byl první,“ dodává Baránek.

Na hřbitově ve Frýdku zanechal svůj otisk také významný prožský architekt Jan Kotěra. A procházka židovským hřbitovem je vlastně i procházkou dějinami textilního průmyslu ve městě. Právě zde našli místo svého posledního odpočinku mnozí zástupci významných rodin. Landsbergerovi, Munkovi, Neumannovi, čteme na náhrobcích. Některé z nich opravdu berou dech svou okázalostí.

Jedna z honosně vyhlížejících hrobek

Více si o židovském hřbitově ve Frýdku-Místku poslechněte v našem magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo zde – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Židovský hřbitov ve Frýdku-Místku
Spustit audio