Zima: Radost pro malé děti, ale taky stres pro řidiče, chodce i zdravotnické záchranáře

12. leden 2024 07:20

Moravskoslezský kraj má za sebou šest dní s teplotami pod nulou. Policisté během nich vyjížděli k nehodám, zdravotničtí záchranáři řeší více úrazů a omrzlin, ale taky infarktových stavů. Nejvíc si mrazivé počasí užívaly děti, těm ale zase v pobytu venku zabránil smog. Už se má ale mírně oteplit i na severovýchodě republiky.

Typické šoférovo ráno v zimním dni – Eva kvůli námraze na oknech raději vyrazila o čtvrt hodinky dřív. „Deset minut než jsem to odrbala, ještě to nechávám zahřát, tak jsem zatopila, ale nějak to nejde poznat,“ říká.

Učitelka školky v Ostravě-Vítkovicích Petra Kožáková v těchto dnech stále kontroluje teploměr. „Je dáno, že ven můžeme chodit do -10 stupňů, ale záleží i na smogové situaci a jak jsou děti oblečené. Dneska je to tak na hraně,“ dodává učitelka.

Zuzka s Dominikem mají ze sněhu radost. Můžou se koulovat, stavět sněhuláky a taky nechat venku zmrznout v kelímcích vodu. Děti do ní už den předem naházely plastové vločky, barevné bambulky a skleněné kamínky.

Děti mají z ledu radost, řidiči aut už méně. A zdravotničtí záchranáři nabádají k opatrnosti. Mají teď více práce nejen se zraněnými po uklouznutí na ledu, ale denně ošetřují i pacienty s podchlazením a omrzlinami. Nejčastěji jsou to lidé bez domova. Někteří ale domů nedošli kvůli nadmíře vypitého alkoholu.

Spustit audio