Život jako na dlani

25. duben 2013

Povídání se známými lidmi o tom, o čem obyčejně nemluví, a s neznámými lidmi o tom, jak zajímavý život může být.

Pořad Život jako na dlani byl klasickou talk-show, kterou připravovali a také společně uváděli (či moderovali) manželé Bohušovi. Ti si do studia zvali hosty, kteří byli nějakým způsobem spjati s moravskoslezským regionem. Zpravidla šlo o známé osobnosti.

Připravovali a uváděli: manželé Bohušovi


Historie pořadu:
Život jako na dlani se poprvé vysílal první pátek v únoru 2004. A tak trochu symbolicky prvním hostem byla Eva Mudrová. Její hlas znal kdysi každý, kdo poslouchal Český rozhlas Ostrava. Lidé znali také její tvář – objevila se na obrazovce, když se poprvé ohlásilo ostravské studio České televize.

Volba prvního hosta určitě nebyla náhodná. Eva Mudrová se po roce 1968 na více než 20 let odmlčela, ne dobrovolně. Na rozhlasové vlny se vrátila až po listopadu 1989. Nejprve jako hlasatelka, pak – po další (ale už menší) pauze jako moderátorka pořadu Přání plná písniček. Od roku 2012 uvádí Apetýt (psáno v roce 2013 – pozn. red.).

Ale to jsme trochu odbočili. Nicméně slušelo by se připomenout i tvůrce pořadu: Petra Bohuše asi nejvíce proslavila televizní Klekánice, investigativní pořad, který uváděl. Jeho žena Jana předtím, než se s Petrem v televizi poznala, působila např. v Mladé frontě Dnes.

A pokud jde o hosty pořadu, tak těch bylo určitě více než 150. Po Evě Mudrové se v pořadu objevila paní Eva Tošenovská, manželka tehdejšího moravskoslezského hejtmana.

Život jako na dlani pak představil a přiblížil například fotbalového trenéra Františka Komňackého (v době slávy Baníku), skokana na lyžích Jakuba Jandu, při příležitosti LOH v Aténách Adolfínu Táčovou.

Zpětně (psáno v dubnu 2013) docela zvláštně působí, kolik dalších hostů bylo či je spjato s ostravským rozhlasem. Například v červenci 2004 byli hosty pořadu Marek Dohnal a Artur Kubica – druhý jmenovaný se tehdy podílel na přípravě TV pořadu Na stopě. V březnu 2005 pak manželé Bohušovi zpovídali Martina Straku – tehdy fotografa a sportovního reportéra ze světa nejprestižnějších motoristických soutěží.

Co do osobností spjatých s ostravským rozhlasem ještě jmenujme například účinkování rodiny Knitlovy či Igora Horvátha, který byl jako ředitel ČRo Ostrava hostem u příležitosti 75. výročí zahájení vysílání.

A vyvrcholení můžeme nabídnout v podobě štědrodenního vydání 2004, kdy se za mikrofonem jako hosté objevili Kateřina Huberová, Jaroslav Odstrčilík (autor řady sportovních pořadů – např. Vzpomínky slavných sportovců, Láska zvaná sport ad.) a Milan Opavský (toho času zprávař a moderátor).

Z dalších hostů připomeňme ještě např. hudebníka Marcela Woodmana, „ostravského Kanaďana“ Bretta Graye, horolezce Leopolda Sulovského či Borise Urbánka – čímž se zase vracíme k ostravskému rozhlasu.

Manželé Bohušovi si povídali také např. s Helenou Šebákovou (krajská hygienička), Vladimírem Mrázem (filmař), Janem Fišarem (herec), Jiřím Surůvkou (výtvarník) či s F. V. Lobkowiczem, Rajko Dolečkem nebo s Jaroslavou Wenigerovou.

Pořad Život jako na dlani skončil na konci roku 2007, vybrané reprízy ale zaplňovaly vysílací čas ještě v lednu 2008. Pak se ve vysílání objevila Rozhlasová rodinka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka