Zmatek v adresách. Obyvatelé Kunova musí změnit trvalé bydliště

13. srpen 2019 10:06

Zmatek v adresách mají obyvatelé Kunova na Bruntálsku. Malá vesnice doteď patřila k městu Bruntál. Katastrálně ale spadá pod sousední obec Nové Heřminovy a ministerstvo vnitra proto rozhodlo, že se k obci nově přidruží. Některým tamním obyvatelům se to ale nelíbí a nechápou, proč se situace musí měnit a bojí se, co všechno jim novinka zkomplikuje.

Kunov byl takzvanou územní anomálií a podle novely zákona už nemohl spadat pod Bruntál, protože nebyl nijak propojen s jeho katastrem. Po dvou letech jednání tak ministerstvo vnitra rozhodlo o jeho přiřazení k Novým Heřminovům.

„Pro samotné občany změna území obcí může mít za následek změnu trvalého pobytu. S tím souvisí i nutnost změny občanského průkazu a stanovení jiných poplatkových povinností,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Nezvyklá situace je to nejen pro kunovské obyvatele ale i pro vedení obce Nové Heřminovy. „Budeme se snažit to co nejjednodušeji zařídit, aby nemuseli běhat po více úřadech. Budeme se muset domluvit na nějakém datu, ke kterému převezmeme platby za služby a kdy naopak zase nám ministerstvo sdělí, že peníze z rozpočtových určení daní poplynou už do naší pokladny,“ říká heřminovský starosta Ludvík Drobný (SNK).

Obec získá zhruba 100 nových kunovských obyvatel a zvýší se tak i její rozpočet. Podle starosty ale přibudou hlavně povinnosti. Obec chce pak všechny úkony spojené s převodem území stihnout do konce roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio