Změny v dopravě u Havířova: ŘSD chce zrušit odbočku na Šumbark

8. březen 2019

Řidiče v Havířově čekají změny. Před tamní známou velkou okružní křižovatkou se už nebude dát odbočit na Šumbark. Změnu alespoň navrhuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které chce na tuto silnici I/11 umístit středový pás kvůli častým dopravním nehodám. Proti je ale Havířov i sousední Šenov. Bojí se, že opatření způsobí dopravní zácpy v jiných místech.

„Určitě to zkomplikuje život, nicméně je to nebezpečná odbočka, bylo tam více vážných dopravních nehod. Myslím, že z hlediska bezpečnosti je to dobrý krok,“ myslí si například pětadvacetiletý Ivo, který touto cestou jezdí každý pracovní den.

„Úprava, respektive řešení nehodovosti na této křižovatce, je projednávána již od roku 2016. Hledáme optimální způsob řešení. Vzhledem k tomu, že se jedná o křižovatku skutečně s výskytem tragických dopravních nehod, jsme povinni jako správci komunikace činit kroky vedoucí k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu,“ vysvětluje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Silnici mezi Ostravou a Havířovem čeká modernizace. Problémový sjezd do Šumbarku se změní

Olešná, rozbitá silnice

Motoristé z Havířova možná přijdou o oblíbenou zkratku do městské části Šumbark. Sjezd v Ostravské ulici dnes totiž nesplňuje potřebné parametry a řidiči, kteří jedou od Ostravy, mají problémy s odbočováním přes frekventovanou dvouproudou silnici. Ředitelství silnic a dálnic, teď chystá úpravy.

S tím ale nesouhlasí vedení Havířova. Náměstek primátora Bohuslav Niemiec (KDU-ČSL) doufá, že by mohli najít jiné řešení, aby byla křižovatka bezpečná. „Bojíme se, že se nám začne ucpávat kruhový objezd, a zároveň se bojíme, že se nám začne ucpávat napojení Šumbarku na město, protože se tam zvýší intenzita dopravy. Chceme vědět, o kolik se ta intenzita zvýší. A také se bojíme, že se bude ucpávat cesta u myší díry u železničního nádraží,“ říká Niemiec s tím, že se lidé bojí, aby se Šumbark nestal izolovanou částí města.

Námitku kromě Havířova podal například i Šenov. „Nákladní auta, která pojedou od Ostravy, nebudou moci odbočit do průmyslového areálu právě směr Šumbark. Musí jet až do Havířova na rondel a vracet se zpátky. Obráceně pak nákladní auta, která ze zóny budou chtít na Karvinou, musí jet až do Šenova, tam se otočit a jet zpátky směr Havířov,“ vysvětluje důvody starosta Šenova Jan Blažek (nezávislý).

Podle Blažka by problém mohla vyřešit například stavba nového kruhového objezdu. S tímto návrhem souhlasí i vedení Havířova, které ho v těchto dnech projednává na kraji a ŘSD.

Spustit audio