Zveme vás na jídlo do hospody, kde se narodili Vinnetou a Old Shatterhand

Toto léto vás zveme na gastronomické výlety do míst, kde vysedávali slavní spisovatelé, kde se rodily známé literární postavy a kde vám dobré jídlo nabídnou i dnes. Dnešní zastávka bude na Ústecku.

Kdo by neznal ušlechtilé hrdiny i zavilé padouchy z knih Karla Maye. Ale jen málokdo ví, že jejich příběhy vznikaly i v Čechách, v penzionu Herzig – dnes Srdíčko – v Brné na Ústecku. Hotel a restaurant tam fungují dodnes a Karla Maye tam taky můžete vidět. A co víc, můžete i ochutnat jeho oblíbené jídlo.

Cesta Karla Maye do Brné

První kontakt později slavného spisovatele s Čechami nebyl zrovna nejlepší – roku 1869 sem utekl ze Saska - z vězeňského transportu. Měl si totiž odpykat trest za drobné krádeže a podvody. O pár let později (1875) v Ústí nad Labem hledal práci u známého nakladatele Krügera a konečně na přelomu let 1897-98 tam našel kýžený klid pro psaní.

Doma v Sasku už byl příliš známý a klid na práci mu chyběl. Našel ho v penzionu Herzig a během pěti týdnů tam napsal 600 tiskových stran románu Vánoce, kde už jsou postavy Old Shatterhanda i Vinnetoua.

Boční pohled na hotel a restauraci Srdíčko

Historie budovy

Už v roce 1728 tam jistý Mathias Klein nechal vybudovat usedlost, jejíž součástí byl i hostinec. V roce 1883 ho kupuje Ernst Herzig, pouští se do rozsáhlé rekonstrukce a posléze otvírá výletní restauraci s vlastním jménem – Herzigrestauration. Po válce se jméno jen přeložilo: Srdíčko.

Svého času sloužilo Srdíčko jako „zapadáček“ pro ty, kteří se nechtěli ukazovat přímo ve městě, protože třeba nezasedli ke stolu se správnou partnerkou či partnerem. Nová kapitola se začala psát v roce 1999 – objekt koupila rodina Polanských a pustila se do nezbytné rekonstrukce. Trvala tři roky.

Kdysi bylo v Srdíčku i malé muzeum s věcmi z Divokého západu, v 60. letech byla na zdi – nad místem, kde údajně Karel May sedával – pamětní deska. Dnes tam na zdi najdete portrét slavného spisovatele i rozměrný obraz jeho slavných románových hrdinů.

Karel May

Oblíbené jídlo Karla Maye

Historik Martin Krsek dovozuje, že určitě tehdy na jídelníčku nechyběl „knödl“, vliv tradiční české kuchyně byl silný a určitě Karel May popíjel tamní pivo – poblíž byly dokonce dva pivovary – Velké Březno a Krásné Březno. Dnešní šéfkuchař Srdíčka František Polanský se pustil do pátrání a nakonec objevil oblíbené Mayovo jídlo – pečené kuřecí prso s rýží.

On sám by to jídlo dnes podával buď v kombinaci bílé rýže a tmavé indiánské rýže nebo s tmavou rýží z francouzského Camargue, ozdobou by byla grilovaná cherry rajčátka. A určitě i nějaká čerstvá bylinka, které má jako správný šéfkuchař po ruce přímo na zahradě.

Pečené kuře s tmavou rýží

Pečené kuře Karla Maye podle Františka Polanského

Upečeme tzv. kukuřičné kuře nejlépe na kukuřičném oleji. Rýži připravíme obvyklým způsobem, i pro oko je příjemný efekt kombinace bílé rýže s tmavou tzv. indiánskou rýží. Pokud byste volili tmavou rýži z francouzské oblasti Camargue, připravte se na větší výdej financí – půl kg této dlouhozrnné černé rýže stojí kolem stokoruny. Grilovaná cherry rajčátka jsou k tomu příjemnou ozdobou i chuťovou kombinací. Pokud by se vám pokrm zdál trochu fádní, můžete okořenit třeba dlouhým pepřem nebo pepřem tasmánským.

<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2740.133767426588!2d14.079009802934175!3d50.61982128966063!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x0%3A0x0!2zNTDCsDM3JzExLjAiTiAxNMKwMDQnNDUuMCJF!5e1!3m2!1scs!2scz!4v1436543612048" width="610" height="450" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>