Zveme vás na jídlo do hospody, kde se narodili Vinnetou a Old Shatterhand
Toto léto vás zveme na gastronomické výlety do míst, kde vysedávali slavní spisovatelé, kde se rodily známé literární postavy a kde vám dobré jídlo nabídnou i dnes. Dnešní zastávka bude na Ústecku.
Kdo by neznal ušlechtilé hrdiny i zavilé padouchy z knih Karla Maye. Ale jen málokdo ví, že jejich příběhy vznikaly i v Čechách, v penzionu Herzig – dnes Srdíčko – v Brné na Ústecku. Hotel a restaurant tam fungují dodnes a Karla Maye tam taky můžete vidět. A co víc, můžete i ochutnat jeho oblíbené jídlo.
Cesta Karla Maye do Brné
První kontakt později slavného spisovatele s Čechami nebyl zrovna nejlepší – roku 1869 sem utekl ze Saska - z vězeňského transportu. Měl si totiž odpykat trest za drobné krádeže a podvody. O pár let později (1875) v Ústí nad Labem hledal práci u známého nakladatele Krügera a konečně na přelomu let 1897-98 tam našel kýžený klid pro psaní.
Doma v Sasku už byl příliš známý a klid na práci mu chyběl. Našel ho v penzionu Herzig a během pěti týdnů tam napsal 600 tiskových stran románu Vánoce, kde už jsou postavy Old Shatterhanda i Vinnetoua.
Historie budovy
Už v roce 1728 tam jistý Mathias Klein nechal vybudovat usedlost, jejíž součástí byl i hostinec. V roce 1883 ho kupuje Ernst Herzig, pouští se do rozsáhlé rekonstrukce a posléze otvírá výletní restauraci s vlastním jménem – Herzigrestauration. Po válce se jméno jen přeložilo: Srdíčko.
Svého času sloužilo Srdíčko jako „zapadáček“ pro ty, kteří se nechtěli ukazovat přímo ve městě, protože třeba nezasedli ke stolu se správnou partnerkou či partnerem. Nová kapitola se začala psát v roce 1999 – objekt koupila rodina Polanských a pustila se do nezbytné rekonstrukce. Trvala tři roky.
Kdysi bylo v Srdíčku i malé muzeum s věcmi z Divokého západu, v 60. letech byla na zdi – nad místem, kde údajně Karel May sedával – pamětní deska. Dnes tam na zdi najdete portrét slavného spisovatele i rozměrný obraz jeho slavných románových hrdinů.
Oblíbené jídlo Karla Maye
Historik Martin Krsek dovozuje, že určitě tehdy na jídelníčku nechyběl „knödl“, vliv tradiční české kuchyně byl silný a určitě Karel May popíjel tamní pivo – poblíž byly dokonce dva pivovary – Velké Březno a Krásné Březno. Dnešní šéfkuchař Srdíčka František Polanský se pustil do pátrání a nakonec objevil oblíbené Mayovo jídlo – pečené kuřecí prso s rýží.
On sám by to jídlo dnes podával buď v kombinaci bílé rýže a tmavé indiánské rýže nebo s tmavou rýží z francouzského Camargue, ozdobou by byla grilovaná cherry rajčátka. A určitě i nějaká čerstvá bylinka, které má jako správný šéfkuchař po ruce přímo na zahradě.
Pečené kuře Karla Maye podle Františka Polanského
Upečeme tzv. kukuřičné kuře nejlépe na kukuřičném oleji. Rýži připravíme obvyklým způsobem, i pro oko je příjemný efekt kombinace bílé rýže s tmavou tzv. indiánskou rýží. Pokud byste volili tmavou rýži z francouzské oblasti Camargue, připravte se na větší výdej financí – půl kg této dlouhozrnné černé rýže stojí kolem stokoruny. Grilovaná cherry rajčátka jsou k tomu příjemnou ozdobou i chuťovou kombinací. Pokud by se vám pokrm zdál trochu fádní, můžete okořenit třeba dlouhým pepřem nebo pepřem tasmánským.