Aktivní zálohy cvičí obranu strategických objektů v kraji

7. září 2018 06:20

Mají běžný život, ale čas od času si oblečou uniformu a jdou na cvičení. Řeč je o takzvaných aktivních zálohách. Poloprofesionální vojáci z našeho kraje se tento týden zdokonalují v obraně elektrické rozvodny  Kletné u Hladkých Životic na Novojičínsku. Jak to umí, předvedli během několika bojových ukázek.

„Máme 70 příslušníků aktivní zálohy a zbytek do stovky tvoří profesionální vojáci. Vojáci cvičí celý týden, nejprve vybudovali základnu, rozvinuli systém velení a řízení, zaujali šest objektů v rámci Moravskoslezského kraje v podobě elektrorozvoden, přehrad,“ říká ředitel Krajského vojenského velitelství Jaroslav Hrabec.

Svobodník Lucie Zářická. Její hlas tady byl hodně slyšet. Jaké bylo to cvičení, ta ukázka? „Samozřejmě je tam nějaký adrenalin. Musíte fakticky vědět, co máte dělat, protože jestli máte nějaký stres, tak všechno to jde pryč,“ říká členka aktivních záloh.

Žena mezi záložáky, jaké to je?

„Mezi klukama, to jsou takoví mí bratři. Tam není žádná výtka. Samozřejmě jsem ráda, že nemám žádné úlevy. Když jsou unavení kluci, tak jsem unavená i já. Já jsem možná dvojnásobek, ale nedávám to najevo,“ prozrazuje drobná žena v uniformě a vrací se do řady ke svým spolubojovníkům.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související