Alen, Z hlíny

2. říjen 2020

Písničkářka Alen má ostravské kořeny a její debut Až se řeky vylijí z břehů patří k nejpozoruhodnějším nahrávkám letošního roku. Zajímavé jsou okolnosti jejího vzniku.

Nahrávalo se v dětském pokoji, olomoucké barokní kapli i pražském studiu JáMOR Ondřeje Ježka. Deska vyšla pod hlavičkou vydavatelství Polí5 a přináší sedm písní.

Musím přiznat, že mne hudba i texty Alen doslova vtáhly do svého uhrančivého labyrintu myšlenek a vizí. Její zpěv má vypravěčský dar, aniž by musela sáhnout k nějaké větší expresivitě. Síla je v jednoduchosti, vkusném hudebním doprovodu a intenzitě poetického sdělení.

Nahrávku ozvláštňují zvukově nevšední aranže Ondřeje Ježka, které si našly ideální místa a zákoutí, jež bylo možné dokreslit a dobarvit. Svou výpovědní silou a nefalšovanou krásou bez pozlátka lze debutovou nahrávku Alen pochválit jako jeden z nejzdařilejších počinů. Druhou ukázkou z jejího alba je písnička s názvem Z hlíny.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

  • Alen, Tělo Země

    Představíme vám zpěvačku, klavíristku a skladatelku, která si říká Alen. Její album Až se řeky vylijí z břehů můžeme řadit k jednomu z nejpozoruhodnějších hudebních debutů.