Amolety

Rady a tipy českého pekaře a cukráře Josefa Maršálka. Přesně to jsou dnešní apetýtové recepty. Dozvíte se, jak na kvalitní kynuté těsto.

Josef Maršálek ve svém povídání o kynutém těstě zmínil na Moravě tak oblíbené amolety. Možná je znáte i pod slovem omelety – obojí je správně a pochází z francouzského omelette. Pojďme si tedy říct, co budete na amolety z řídkého kynutého těsta potřebovat.

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • špetku soli
  • kvásek
  • 1 lžičku cukru
  • vlažné mléko
  • 1 vejce

Postup:

  1. V mouce uděláme důlek, dáme trochu kvasnic, malou lžičku cukru, trochu vlažného mléka.
  2. Jakmile kvásek vzejde, přidáme vejce, vymícháme a přidáme vlažné mléko dle potřeby, aby těsto bylo řidší.
  3. Necháme trpělivě vykynout.
  4. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  5. Pečeme klasicky na pánvi nebo na lívanečníku, výborně chutnají smažené na sádle.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.