Ani pokročilý věk neznamená, že si musíte odpustit zajímavý zážitek. Ježíškova vnoučata tentokrát nadělovala v oblacích

29. listopad 2018

Ježíškova vnoučata Českého rozhlasu už splnila tisíce nejrůznějších přání. A my jsme u toho, když se ta nejzajímavější seniorům plní. Tak třeba pan Karel z Krnova si chtěl prohlédnout své město z ptačí perspektivy. A to ve svých 95 letech. Bývalý lékař je ale na svůj věk mimořádně vitální a k malému letadlu došel vlastně jen s pomocí berlí.

Pan Karel už v letadle kdysi seděl, když letěl na dovolenou. „To je jako když jedete autobusem,“ přirovnal svou zkušenost. Krnov shora ale nikdy neviděl.

„Poletíme nad Krnovem nad domovem důchodců a poté to vezmeme na Slezskou Hartu. Počasí nám dneska přeje, vůbec jsem to nečekal, včera jsem se vrátil z daleké Číny, takže jsem trochu překvapený, jak je tady pěkně. Takže snad to všechno vyjde,“ říká pilot Martin Ryž.

Jak se daří projektu Ježíškova vnoučata?

... a plnou zážitků ji bezpečně odvezli do sanatoria.

Rozhovor s vedoucím projektu Ježíškova vnoučata Martinem Ondráčkem o splněných přání a o Slevomatu.

S Monikou Zemanovou, dárkyní tohoto přání, se díváme, jak zrovna nad námi letí letadlo. Jak jste se k tomu dostala, že vás napadlo splnit zrovna toto přání? „Protože jsme měli docela nešťastný loňský rok a konec roku 2016, kdy mi zemřel strýc, v únoru 2017 mi zemřel otec a prvního listopadu mi zemřela babička. Takže naše loňské Vánoce byly docela smutné. A právě proto jsem se rozhodla tady tento dárek věnovat, abych měla ty letošní Vánoce trošku veselejší. Doufám, že bude pan Karel spokojený a o to mi jde,“ vysvětluje paní Zemanová.

Pak už letadlo přistává a pan Karel vypadá spokojeně. „Přistání jsme zvládli, to prý je nejrizikovější část letu. Viděli jsme to všechno lépe než na mapě. Bylo to moc pěkné, fajn zážitek,“ hodnotí pan Karel. Takže bude dlouho vzpomínat, říkáme mu. „No asi dlouho ne. Já už na to vzpomínání nemám moc času, víte,“ reaguje na naši poznámku. „Ale nepovídejte. Vypadáte dobře, prosím vás,“ kontruje s úsměvem dárkyně. Monika Zemanová s rodinou si bude s panem Karlem o zážitcích z letu ještě povídat v restauraci.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související