Archeologové objevili v Ostravě sídlo lovců mamutů

27. září 2019 07:10

U ostravské části Hošťálkovice žili lovci mamutů. Potvrdili to archeologové, kteří tam při průzkumu našli opracované pazourky - upravené kameny, kterými zvířata lovili. To vše zhruba před 25 tisíci lety.

Prodíráme se hustým porostem v místech, kde v minulosti žili lovci mamutů. „Až z toho mrazí, když si to člověk uvědomí,“ říká starosta Jiří Jureček (STAN). „Ten vrchol tady, takzvaný Hladový vrch, byl prázdný a byla to strategická poloha. Měli rozhled na všechny strany a mohli pak útočit na ty mamuty,“ dodává starosta.

Archeologové při průzkumu našli pazourek, který lovci mamutů hojně používali. „Ostré odštěpy opracovávali a upravovali do různých tvarů, které používali k nejrůznějším činnostem – k řezání, k vrtání,“ říká archeoložka Zdeňka Nerudová.

Podle ní nálezy odhalily i to, že po lovcích mamutů se lidé na Hladový vrch vrátili ještě jednou, a to někdy před zhruba 10 tisíci lety. „Myslíme si, že tam byli lidé v období mezolitu, což je takový předěl mezi starší dobou kamennou a mladší, neolitem, kdy lidé začali chovat hospodářská zvířata,“ dodává archeoložka.

Radnice chce v budoucnu na Hladovém vrchu umístit cedule a udělat naučnou stezku odkazující na život lovců mamutů.

autor: pdu
Spustit audio

Související