Architekti řešili budoucnost ostravského ghetta Bedřiška přímo s jeho obyvateli

23. leden 2020 09:25

Místní dlouho žili v nejistotě, protože nevěděli, jestli město nechá celou osadu zbořit. Takový postup ale podle magistrátu nepřipadá v úvahu. 

Debata trvala zhruba hodinu a půl. Většinu místních potěšilo, že své postřehy měli komu říct.

„Rozsvítilo se nám světlo na konci tunelu, to je pravda. A já si myslím, že už to snad konečně půjde k lepšímu. Ti místní si už vytrpěli toho strachu dost, jestli zůstanou nebo nezůstanou. Vypadá to už teď na 99 procent, že už tady asi zůstaneme,“ popisuje devětačtyřicetiletý Antonín, který kvůli nejisté budoucnosti osady nevěděl, jestli přijde o střechu nad hlavou.

Bedřiška kdysi bývala nechvalně proslulým ghettem, kde bujela kriminalita. Dobře si na to vzpomíná Eva Lehotská, která se považuje za nepsanou mluvčí celé kolonie.

„Se to tady stěhovalo v roce 2002 a všichni si klepali na čelo, proboha, proč tam lezeš, tam je to samá rvačka, bitka, odpadu po kolena, co tam chceš dělat,“ říká.

Podle ní už to ale dnes dávno neplatí.

„Tady se všichni navzájem známe, zdravíme se, pomáháme si navzájem. Jeden je tesař, druhý je zedník, třetí je instalatér, a když tady někdo něco potřebuje, tak se vždycky dokážeme dohodnout,“ dodává Lehotská.

Že by celou Bedřišku v budoucnu srovnala se zemí těžká technika, vyloučil i primátor Tomáš Macura (ANO): „Nehrozí to, že by tady přijel buldozer a srovnal tu lokalitu se zemí, to určitě ne.“

Změny ale osadu čekají. Není třeba vyloučené, že domy, které jsou ve špatném technickém stavu, nechá město zbourat.

„Nelze počítat s tím, že tady všechny objekty zůstanou přesně v tom stavu, jak je dneska vidíme. Naší představou je, že by tady měla vzniknout taková smíšená zástavba. Ty domky, které lze za rozumných nákladů opravit a ponechat, tak bychom rádi ponechali a na druhé straně bychom je chtěli doplnit,“ dodává Macura.

Architekti teď budou i s ohledem na podněty místních obyvatel tvořit plán, jak by mohla Bedřiška vypadat. Lidem ho představí během letošního dubna.

 

 

autor: pdu
Spustit audio