Argument za bůra

19. květen 2004

Jen málokteré slovo se v těchto dnech skloňuje více než fotbal a fotbalové zákulisí. Od finančních transakcí v duchu Davida Copperfielda až po řádění ostravských fanoušků na opavském území. V záplavě informací dosud nebylo místo pro jeden nenápadný postřeh, který jsem zaznamenal během natáčení policejního zásahu. Je to postřeh o tom, jakou mají asi váhu názorové hodnoty takzvaných "hooligans".

Těžkooděnci přebíhali z jednoho místa na druhé, kolony policejních majáků lemovaly průvod drsných mladíků s baníkovskými šálami kolem krku. Byla sobota a po vyhraném zápase a nejedné bitce se perspektivní agresoři přesunovali k vlakovému nádraží. Ještě než nastoupili do vlastnoručně zdemolovaných vagónů, tedy do prostředí jim vlastnímu, čekal jsem na jeden z pravidelných živých vstupů do zpráv. Nešlo jinak a chvílemi jsem se bohužel ocital rameno vedle ramene s oněmi nevybouřenými nadějemi tuzemského sportu. Kromě toho, že jsem se o sobě, své rodině a svém městě dozvěděl spoustu nového a nepoznaného, čímž jsem pivem rozředěné duše ještě více rozparádil, padla zásadní otázka: "Máš brko?" (Myšleno jako cigaretu.) Napadlo mě něco vyzkoušet. Nabídl jsem tedy. A ještě než dokončil novou otázku, nabídl jsem i druhou. Zareagoval velmi poeticky: "Jsi dobry borec aj dyž si z tej Opavy."

Vedle někdejších poznámek o tom, kam si mám strčit svou tašku s mikrofonem, jsem se stal dočasným oblíbencem. Principiální argumenty, za které jsou ochotni demolovat stadión, šly stranou. Dvě cigarety za necelých pět korun změnily žebříček postojů. Chvilková rozkoš smetla se samozřejmým výrazem veškerou jejich "pravdu" zanechávající za sebou vyvrácené popelnice, střepy a zničené záhony rostlin.

Drobná úvaha mě vede k tomu, že policejní nasazení za více než milión korun s lehkostí přebíjí pětikorunová položka. Možná kdyby policie vykoupila jednu dvě trafiky, že by chuligáni dali pokoj. Než by jí rozbili výlohu a zmlátili trafikantku.

Nejenom že nejde u těchto fanoušků o sport, ale ono skutečně nejde ani o to, co řvou na celý svět. Ono jim doopravdy záleží pouze na otisku policejního pendreku za lícní kostí. To vážně nikdy nepochopím...

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.