Armáda spásy i charita otevírají noční centrum pro lidi bez domova

5. leden 2019 10:02

Klesající teploty v noci zahánějí bezdomovce do tepla. V Ostravě jsou jim k dispozici hned dvě noclehárny. Když za přespání nemají čím zaplatit, můžou zadarmo noc strávit alespoň na židli. K tomu dostanou většinou i něco na zahřátí. 

"V rámci noclehárny vždycky dostanou čistě povlečenou postel, můžou si půjčit pyžamo. Mají tady jídelnu, kde si můžou sníst polévku, vypít čaj nebo kávu. Máme tady i sušičku," říká Tomáš Hruška z ostravské Armády spásy.

V noclehárně může přespat až 80 mužů. V dalším areálu pak má Armáda spásy noclehárnu pro ženy, tam je kapacita 14 míst. 

Asi stovka ostravských bezdomovců zůstává venku. Armáda spásy jim nabízí ‚iglú‘

bezdomovec

Části lidí bez domova zůstává venku i v mrazech. Do azylových domů z různých důvodů nechtějí. Letos pro takové lidi přebývající na Ostravsku budou mít charitativní organizace novou možnost pomoci. Budou jim rozdávat speciální přístřešky z polyetylénové pěny, které lze snáze vyhřát vlastním teplem.

Přespání v noclehárně v bývalé ubytovně dělníků, kteří kdysi stavěli nové válcovny, vyjde na pětačtyřicet korun. Když klesnou teploty pod bod mrazu, otevírá Armáda Spásy ještě noční centrum, kde je možné přespat na židli zdarma.

Zájemci o přespání v noclehárně nesmí mít více než půl promile alkoholu v krvi. Pro noční centrum je pak jediná podmínka.

"A to je nebýt agresivní vůči ostatním uživatelům nebo zaměstnancům. A spolupracovat nějakým způsobem na řešení své sociálně nepříznivé situace," dodává Hruška.

Podobné služby nabízí také ostravská charita. Kromě noclehárny ve Vítkovicích otevírá lidem na ulici přes noc i nízkoprahové centrum v domě svatého Benedikta Lambre.

"V případě potřeby, kdy teploty klesají pod bod mrazu, tak otvíráme noční nízkoprahové krizové centrum, kde je kapacita 50 míst," vysvětluje mluvčí Dalibor Kraut.

Podle terénních pracovníků žije ve městě kolem osmi stovek lidí bez domova.

autor: mot
Spustit audio

Související