Asi stovka ostravských bezdomovců zůstává venku. Armáda spásy jim nabízí ‚iglú‘

28. listopad 2018

Části lidí bez domova zůstává venku i v mrazech. Do azylových domů z různých důvodů nechtějí. Letos pro takové lidi přebývající na Ostravsku budou mít charitativní organizace novou možnost pomoci. Budou jim rozdávat speciální přístřešky z polyetylénové pěny, které lze snáze vyhřát vlastním teplem.

Osmapadesátiletý pan Vincent je bez práce i bez domova, v jedné z garáží v Ostravě-Kunčicích přespává už čtvrtý měsíc. Jeho velkou starostí teď je, kde sehnat komínovou rouru. „Stačila by jedna roura a dvě kolínka a bylo by teplíčko. Kamna mám,“ říká pan Vincent, který je s kamny připravený zimu v garáži přečkat. Do azylového domu nechce a na ubytovnu nemá peníze.

V té samé části města žije i paní Emilie s manželem. Přespávají na louce zabalení do plachty. „Jsme jak zamlada. Máme deky a lepíme se na sebe,“ snaží se odlehčit vážnost situace paní Emilie.

I v těch největších mrazech zůstává v Ostravě venku zhruba sto lidí. „Jsou jen monitorováni, je jim nabízena pomoc, ale z určitých důvodů jít do noclehárny zkrátka nechtějí,“ říká Libor Hruška z Armády spásy.

Právě takovým lidem by mohl pomoct nouzový přístřešek z polyetylénové pěny. Tak trochu připomíná malé iglú. Charitní pracovníci ho v průběhu prosince rozdají vytipovaným lidem.

„Takovým způsobem zkusíme zmírnit rizika pobytu venku a doufáme, že to zase pomůže, aby zdravotní komplikace nebyly tak časté. To iglú by mělo zvedat teplotu asi o 15 až 18 stupňů,“ dodává Hruška.

Pro lidi bez domova v Ostravě mají zatím dobrovolníci k dispozici deset přístřešků. Na další shánějí peníze.

autor: iha
Spustit audio

Související