Atletický stadion v Novém Jičíně prochází rozsáhlou rekonstrukcí

8. červenec 2020 06:20

Škvárová běžecká dráha, téměř nefunkční drenážní systém a neopravované zázemí. Tak ještě donedávna vypadal letní atletický stadion v Novém Jičíně. Teď se tamní tělovýchovná jednota pustila do jeho rekonstrukce za 41 milionů korun.

„Je to stadion pro fotbal a atletické disciplíny. Probíhá kompletní skrývka všech povrchů a těžká technika odváží tento materiál na skládku. Stadion byl dán do provozu v roce 1962 a od té doby tady nebyla provedena žádná větší oprava,“ vysvětluje předseda TJ Nový Jičín Jiří Hrachovec.

Na stadionu zrovna pracuje bagrista, který nakládá starou zeminu a škvárový povrch na několik nákladních aut. Dohlíží na ně stavbyvedoucí Josef Franc. Podle něj práci dělníků velmi zkomplikovaly červnové deště. „Když se strhl trávník, bylo vidět, jak je celá ta pláň zaplavená. Starý drenážní systém evidentně nefunguje a je třeba vytvořit nový. A bude nutné počkat na příznivější počasí,“ říká stavbyvedoucí. I přesto věří, že stavbu stihnou dokončit v termínu. Hotovo má být už do konce roku.

Ačkoliv většinu nákladů pokryla dotace ministerstva školství, 13,5 miliony muselo přispět i město. „Byť nejsme vlastníky, vnímáme, že Tělovýchovná jednota opravdu nemá finance, které by vkládala do rekonstrukcí tohoto areálu. Je to jediná možnost, jak tato sportoviště na území města revitalizovat,“ vysvětluje starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký (ANO).

Kromě tartanového běžeckého oválu vznikne na stadionu i nová travnatá plocha s umělým zavlažováním. Diváci pak budou moci sportovní klání pozorovat ze dvou nových ocelových tribun.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související