Babiš chce stejné odškodnění pro Čechy i Poláky. Premiéři obou zemí navštívili místo důlní tragédie

21. prosinec 2018 14:41

Premiér Andrej Babiš považuje za spravedlivé, aby polští horníci, kteří ve čtvrtek zahynuli v dole ČSM na Karvinsku, byli odškodněni stejně jako zemřelý Čech. Premiér v pátek novinářům řekl, že vedení OKD, jehož součástí důl je, má nyní navrhnout způsob, jak rodinám horníků ztráty kompenzovat. Na místo neštěstí už ráno dorazil Babišův polský protějšek Mateusz Morawiecki, český premiér přijel kolem 11. hodiny dopoledne.

„Mluvili jsme o tom, jakým způsobem odškodnit rodiny obětí. 11 lidí, kteří zemřeli, byli zaměstnáni přes agenturu. Dohodli jsme se na tom, aby odškodnění bylo pro všechny stejné, samozřejmě zohledněno počtem dětí,“ oznámil v pátek po poledni český premiér Babiš, který na místo dorazil letecky z Prahy po jednání Bezpečnostní rady státu.

Pokud by nebylo možné, aby kompenzace vyplatilo OKD, vstoupí do toto podle Babiše stát, který vlastní těžební společnost prostřednictvím státního podniku Prisko.

Stejné odškodnění pro Čechy i Poláky

V dole po výbuchu metanu zemřelo 12 Poláků a jeden Čech. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu.

„Spravedlivé by podle mě bylo, aby odškodnění bylo u všech stejné, jak u českého, tak i u polských horníků,“ řekl k tomu Babiš.

„Všichni máme zájem, aby se záchranáři dostali co nejdřív k obětem, ale bez toho, že by byli sami ohroženi. Chápu, že rodiny chtějí, aby se to co nejdřív vyřešilo, ale musíme vnímat celkově tu situaci. Je potřeba ocenit přístup záchranářů, kteří de facto nasazují vlastní životy, aby situaci pomohli,“ dodal také český předseda vlády o současné situaci.

Koncentrace metanu proti předpisům

Při výbuchu v dole na Karvinsku zemřelo 13 horníků, 12 z nich je z Polska

Černá vlajka nad budovou dolu ČSM Stonava

V dole ČSM Sever na Karvinsku ve čtvrtek vybuchl metan. Na místě zahynulo 13 dělníků, 12 z nich jsou Poláci a jeden Čech. Informoval o tom mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Mezi mrtvými a zraněnými jsou převážně polští horníci. V nemocnicích jsou tři zranění horníci. Jeden z nich je nadále v kritickém stavu, řekla mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Naďa Chattová.

Podle mluvčího České báňské správy Bohuslava Machka musela být koncentrace metanu při čtvrteční tragédii v dole ČSM proti předpisům minimálně 4,5násobná. O příčině spekulovat nechtěl, bude podle něj předmětem šetření, které bude provádět Obvodní báňský úřad v Ostravě.

„Jedna věc je jasná, musela tam být větší koncentrace metanu a muselo dojít k určitému počinu. Ten počin je předmětem šetření a nelze se k tomu teď vyjádřit - jestli tam byl nějaký přírodní vliv, lidská chyba, popřípadě technická závada, která mohla výbuch také způsobit,“ řekl Machek.

Sbírka pro pozůstalé

Na pomoc pozůstalým lze přispět na bankovní účet 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. Veřejnou sbírku zorganizoval poslanec Josef Hájek (ANO) a Spolek svatá Barbora, který pomáhá dlouhodobě hornickým sirotkům.

Státní smutek v Polsku

Kancelář polského prezidenta Andrzeje Dudy dopoledne oznámila, že v neděli bude v Polsku vyhlášen den státního smutku.

Před devátou ráno dorazil na místo polský premiér Mateusz Morawiecki. „Informace, které jsme se dozvěděli, jsou dramatické. Podle české strany není šance na to, aby kdokoli přežil,“ řekl premiér dopoledne novinářům.

„V okamžiku, kdy bude možné sejít pod zem, polské i české záchranářské týmy budou pokračovat v akci až do té doby, dokud se neobjasní všechny okolnosti této tragédie,“ řekl také Morawiecki.

Důl ČSM je součástí OKD. Majitelem této těžební společnosti je prostřednictvím státního podniku Prisko stát. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí.

autoři: haf , jak
Spustit audio