Běžci si v Ostravě budou moci vyzkoušet unikátní levitující ovál

10. únor 2023 07:40

Už během tohoto měsíce se v Ostravě na Černé louce otevře nový kampus Ostravské univerzity s bohatým zázemím pro sportovce. Vedle multifunkční tělocvičny a gymnastické haly je velkou novinkou levitující běžecký ovál. Unikátní sportoviště je posazené ve vrchních patrech areálu. A má v sobě i biomechanickou laboratoř. Amatérští nebo profesionální sportovci si tak budou moci otestovat kvalitu běhu nebo se dozvědí, jestli mají správnou obuv.

Levitující ovál má modrou barvu a kolem něj jsou skleněná okna, ze kterých jde z velké výšky vidět třeba řeka Ostravice nebo na druhé straně centrum města. Oba dva oblouky běžeckého oválu spojuje přesně v polovině speciální průchod, nejde však o žádnou zkratku pro netrpělivé běžce, ale o koridor, ve kterém je biomechanická laboratoř.

„Když tady byli třeba návštěvníci z USA, z Velké Británie, ze Španělska, z Finska... – tak všichni byli z toho prostoru opravdu nadšeni. Většinou se zkoumá biomechanika běhu, to znamená technika běhu a třeba i to, jak technika může ovlivňovat zranění,“ vysvětluje děkan Pedagogické fakulty Ostravské univerzity Daniel Jandačka.

Koridorem s biomechanickou laboratoří běžec normálně proběhne a pokračuje na ovál. Mezitím ho snímají infračervené kamery a silové senzory v podlaze.

Vše je naprosto přirozené, ke zkoumání pohybu a výkonu není potřeba běžecký pás, který náš pohyb zkresluje a má do reálného běhu daleko. Naopak ostravský levitující ovál má parametry klasické závodní čtyřstovky, jak ji známe ze stadionů.

„Z těchto dat můžeme vlastně vypočítat, jaké výkony jsou ve vašich kloubech, nebo do jakých rozsahů se dostává vaše tělo. A na základě předešlé výzkumné evidence bychom případně mohli doporučit něco do techniky běhu nebo obuvi a podobně,“ dodává Jandačka.

Kromě biomechanické laboratoře je součástí stavby i další specialita – magnetická rezonance. „Což je celosvětově ve sportovních vědách unikátní. Můžeme se podívat na kvalitu tkáně chrupavky, achillovy šlachy, mozku, a tak dále. A to je velmi zajímavé a přitahuje to vědce z celého světa,“ popisuje Daniel Jandačka z Ostravské univerzity.

Levitující ovál je součástí sportovního areálu v novém kampusu Ostravské univerzity. Dalšími lákadly pro sportovce i studenty jsou například sportovní hala, certifikovaný gymnastický sál nebo závodní ovál na střeše budovy.

Spustit audio

Související