Bezdomovci výměnou za stravenky pomáhají s úklidem Frýdku-Místku

9. říjen 2023 08:20

Stravenka na jídlo za úklid města. Motivační program pro lidi bez domova je v Moravskoslezském kraji stále populárnější. Po Ostravě, Českém Těšíně a Třinci se přidal i Frýdek-Místek. Za hodinu úklidu dostanou bezdomovci stokorunovou stravenku. A zájem je velký.

Zájem o brigády je mezi klienty místního azylového domu Betel velký. Třeba pan Dušan o nabídce dlouho nepřemýšlel. „Je to prospěšné, trochu to oživí přírodu,“ říká.

Čtěte také

Chodí se hlásit i lidé ze squatů nebo z ulice. „Každý nad bezdomovcem ohrnuje nos. Tak aspoň vidí, že se taky o něco snaží,“ říká koordinátor Patrik Dujka ze Slezské diakonie.

Za stravenky je oficiálně možné koupit si pouze jídlo, nebo uhradit doplatky na léky. Podle koordinátora ale i v tomto případě funguje černý trh.

Město Frýdek-Místek na program sponzoruje z rozpočtu. „Město na pilotní projekt Stravenka FM vyčlení dotaci 50 tisíc korun, a to výhradně na úhradu výdajů spojených s provedením úklidu ve Frýdku-Místku osobami bez domova,“ říká mluvčí Jana Musálková Jeckelová.

Vhodná místa k úklidu budou vytipovávat technické služby. A díky některým lidem je výběr velký nejen v městských parcích.

Spustit audio