Bezručova chata stojí na vrcholu Lysé hory znovu v plné parádě

15. červen 2015

Střechu nad hlavou, něco dobrého do žaludku a k tomu jedinečné výhledy na okolní kopce. Na vrcholku Lysé hory v Beskydech tohle všechno turisté najdou v nově vystavěné Bezručově chatě. Klub českých turistů její stavbu dokončil a Český rozhlas Ostrava pozval na prohlídku.

V sedmdesátých letech ji zničil oheň, teď stojí na vrcholku nejvyšší hory Moravskoslezských Beskyd znovu v plné parádě. Bezručovu chatu postavil Klub českých turistů jako repliku té původní. Útulna se v létě otevře prvním zvědavcům a v září spustí ostrý provoz. Slibuje moderní zázemí, dobrou kuchyni a výhled na hory.

„Vypadá to hezky,“ prohlíží si zvenčí novou chatu pan Karel, který spolu s paní Vlastou právě v plné turistické výbavě dorazil na vrchol. „Starou chatu si ale vůbec nepamatuji. Byli jsme tady v zimě, ale před hodně lety,“ dodává.

Repliku kdysi vyhořelé útulny postavil Klub českých turistů. Do slavnostního otevření v září čeká stavebníky ještě spousta práce, hlavně v terénu kolem chaty.

„Terasa je vzdušná zatím, ale tady zespodu z jižní strany fouká, takže se začíná dělat skleněná ohrada, která bude metr osmdesát vysoká. Když si tady dáte kafíčko, tak vám nebude do kafíčka foukat. Bude tady nádherný výhled,“ říká Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů.

Je to takový duchovní otec celé obnovy Bezručovy chaty. „Celá chata je replikou té původní chaty – teď mám na mysli exteriér. Interiér jsme museli změnit, protože už by to neodpovídalo hygienickým požadavkům a bezpečnosti. A třeba terasa byla původně jenom v půdorysu chaty, kdežto tady jsme ji protáhli po téměř celé délce chaty, takže posezení bude i na té straně z jihu,“ dodává Stejskalík.

Kromě závěrečných prací na samotné chatě ještě pracovníky čeká zpracování hromady kamenů. Musí se udělat příjezdy, opěrné zdi. „A samozřejmě bohužel budeme muset sundat i Šantán, protože už je totálně shnilý a ztrouchnivělý. Jsme rádi, že ho máme, ale všechno má svůj čas,“ krčí rameny.

Šantán čeká demolice...

Další podrobnosti, zajímavosti z rozhlasové prohlídky interiéru nové Bezručovy chaty uslyšíte v audio záznamu našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Bezručova chata slibuje příjemné posezení
Spustit audio