Bílovecký Kandahár držel botu nejednomu lyžaři

26. únor 2016

Možná máte ještě po předcích na půdě schované staré kandaháry. O čem je řeč? Pojmenování Kandahár neslo legendární lyžařské lankové vázání. V minulém století proslul jeho monopolní výrobou závod v Bílovci na Novojičínsku, který založil vídeňský rod Salcherů. Část stálé expozice věnovalo Kandaháru taky místní muzeum.

Bohuslav Ašer, pamětník a bývalý zaměstnanec bílovecké továrny, která vyráběla legendární lyžařské vázání, má poklady. Staré a v podstatě podobné, co se v Bílovci najdou v muzeu ve vitríně.

„To je to převratné napínací lanko. Když ti hoši někde ve Švýcarsku to lanko objevili a navrhli, začalo se to vyrábět takovýmto způsobem. Je to z ocelového drátu a jsou to pružiny, které obepínaly opatek. A pamatuji doby, kdy ještě nebyl dostatek lyžařské obuvi, tak si lidé brousili do boty takový žlábek, aby to na tom drželo,“ popisuje pan Ašer.

Pružinové vázání má jako lyžař stoprocentně ohmatané také místní kronikář Zdeněk Kuchta. S lyžemi se seznámil v roce 1946.

„Velmi živě si pamatuji na řemínkové vázání, které jsme tehdy používali. O nějakém Kandaháru jsem neměl ani potuchy. S tím jsem se seznámil až jako student gymnázia, když jsem jel na lyžařský kurz,“ vzpomíná kronikář.

Čtěte také

Vázání Kandahár vznikalo desítky let v historické bílovecké Salcherově továrně, která zakoupila původní švýcarskou licenci. O tom, jak Bílovec přispěl k rozvoji lyžařského sportu, se návštěvník dozví v místním muzeu.

„Právě továrna Mathiase Salchera a synů, která má tady v Bílovci dlouhou tradici, toto vázání zde vyráběla. Uvidíte tady nejrůznější typy, jak se vyvíjely i v čase, jak se proměňovaly,“ popisuje ředitelka muzea Eva Ševčíková.

Další podrobnosti o legendárním lyžařském vázání uslyšíte v magazínu Křížem krajem, poslechněte si záznam pořadu - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio