Bobři v Poodří jsou velmi aktivní. Žije jich tam asi 150 a pilně staví hráze

11. únor 2017 08:49

V Poodří žije podle ochránců přírody asi 150 bobrů, kteří neúnavně kácí stromy a staví hráze. Tím ale působí problémy zemědělcům. Ekologové tak čas od času vyrážejí do terénu, aby zjistili, jak jsou bobři aktivní. Nalezené stopy bobrů fotí a ukládají přes mobilní aplikaci do mapy. Poslední záznamy přibyly z oblasti poblíž u Bartošovic.

Spolu s pracovníky Správy CHKO Poodří jdeme k přírodní rezervaci Koryta ke stejnojmennému kanálu vodnímu. Právě tam bobři žijí.

„Bobři se v zimě začínají živit dřevinami. Přes léto se živí travinami,“ odpovídá zoolog Správy CHKO Poodří Štěpán Tračík na otázku, proč je snadnější stopy bobrů sledovat v zimě.

Zoolog zkušeným pohledem pozná, že bobří polohrad, ke kterému jsme právě došli, je používaný. Je tam totiž další nová čerstvá větvička.

Čtěte také

„Bobří polohrad bychom mohli popsat jako kupu hlíny, bahna a větví. A oni vlastně v tom žijí, protože v případě, že je v krajině příliš vysoká hladina spodní vody, tak by nory měli zatopené. Takže si ještě nadstaví takovou přístavbu a v ní žijí,“ vysvětluje Štěpán Tračík.

„Co se tady nelíbí vlastně těm zemědělcům – že tam opodál máme bobří hráz. Ten bobr si ji staví proto, aby zvedl hladinu melioračního kanálu a noru měl pěkně pod vodou,“ vysvětluje Daniela Ražnoková, která se na Správě CHKO Poodří zabývá komunikací se zemědělci. „Takže zemědělci si stěžují na extrémnější přemokření,“ dodává.

Teď se škrábeme na železniční násep, abychom se na druhé straně podívali na další stopy bobra. Tam vidíme, že strom, který spadl směrem k železnici, byl z poloviny uřezaný pilou a z poloviny bobrem. Vidíme také popadané a okousané větvičky, do kterých se bobr pustil.

Práce bobrů v Poodří

Bobři jsou tady skutečně velmi aktivní. V okolí jsou vidět další pokácené anebo okousané stromy.

autor: Michal Polášek
Spustit audio