Bohumín chystá u Kališova jezera několik novinek

27. duben 2018 15:00
Zprávy , Zprávy

U Kališova jezera v Bohumíně začaly přípravy na turistickou sezonu. Do konce května tam vznikne provizorní parkoviště pro dvacítku aut a přibude 12 cykloboxů. 

Lidé se mohou těšit také na dvě místa pro grilování a dvě plochy pro piknik. Letošní novinky přijdou radnici na více než 700.000 korun, řekla mluvčí Bohumína Lucie Balcarová. 

"Přestože jezero i většina přilehlých pozemků patří soukromé firmě, máme s nimi dohodu, že může sloužit veřejnosti k rekreaci, a tak usilovně pracujeme na tom, abychom přírodní koupání lidem co nejvíce zpříjemnili," řekl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

"Některé letošní úpravy vycházejí z připomínek zdejších návštěvníků. Maminky s malými dětmi volaly po písečné pláži, a tak jsme se rozhodli vyjít jim vstříc a menší část břehu měníme v písečnou," dodává.

Čtěte takéBohumínský Kališok si oblíbili potápěči i nudisti

Město s úpravami začalo už loni, kdy se Kamenolomy ČR, které jsou majitelem vodní plochy, rozhodly vyjmout z dobývacího prostoru část jezera, která oficiálně slouží ke koupání. Podle mluvčí o to město usilovalo několik let a nyní s firmou jedná o odkupu části jezera.

Úpravy mají místo co nejvíce zatraktivnit. "Vloni jsme začali s úpravami břehů za více než 300.000 korun. Letos v tom pokračujeme," uvedl Macura.

Do budoucna by u jezera měla přibýt dřevěná plovárna s odpočinkovými plochami a dvě mola pro plavce uprostřed jezera. V plánu je nové sociální zázemí či objekt pro občerstvení.

Do několika let by k jezeru měla vést cyklostezka, a to od Ovocné ulice po protipovodňové hrázi směrem k jezeru.

Vodní nádrž má rozlohu 50 hektarů a vznikla po těžbě štěrku. Koupání na vlastní nebezpečí je možné jen na severní straně jezera, kde už těžba skončila.

U jezera pravidelně narazíte na rybáře
zdroj: ČTK
Spustit audio