Bohumínský Kališok si oblíbili potápěči i nudisti

22. září 2015

Kališovo jezero je přírodní vodní nádrž, která se nachází přímo na polské hranici mezi městskými částmi Starý Bohumín a Bohumín-Šunychl. Jde o štěrkovnu, což vodu udržuje celkem čistou i v nejparnějších létech.

Vše začalo objevem - štěrk pod ornicí na pastvinách pro krávy. To byl objev zdejšího sedláka Karla Kališe, který začal štěrk těžit a rozvážet vlastním povozem přibližně v roce 1926 v okolí Bohumína. Podle dochovaných zpráv zahynul během druhé světové války, ale jeho dcera dodnes žije v Bohumíně-Skřečoni.

Na pozemcích, kde těžil, začala prosakovat voda z nedaleké Odry. Časem, to už štěrk těžily státní i soukromé firmy, zde vzniklo až pětačtyřicet metrů hluboké čisté jezero, kterému místní říkají Kališok.

Některé zdroje uvádějí, že Kališok je název dvou rybníků nacházejících se v Bohumíně. Označují se jako Kališok I a Kališok II. Přímo vedle nich se nachází další rybníky (Prostřední rybník, Nový rybník, dub, Špice) a za železniční tratí se nalézá ještě rybník Kout. Rybníky jsou domovem mnoha ptáků, jako například kvakoše nočního.

U zadní části Kališova jezera, ve směru od Kopytova, je malá pláž, kde je minigolf a hospůdka. Jezero je ale jinak přístupné ze všech stran. Své místečko si tam našli nejen rybáři a potápěči, ale také nudisti.

Další zajímavosti o bohumínském Kališově jezeře uslyšíte v dnešním vydání magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v úvodu článku (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Související