Šachta v Paskově dala vzniknout unikátní přírodní lokalitě

21. září 2015

Je to zvláštní soužití ve zvláštním prostředí. Evropsky významná lokalita Pilíky v Ostravě-Hrabové je domovem vzácné rybky hořavky. Její život je těsně spjatý s vodními mlži a oběma druhům se líbí v kalných vodách z takzvané prádelny uhlí.

Průmyslově zatížené místo je pod ochranou evropské soustavy Natura 2000, a to právě kvůli hořavce, která Pilíky obývá v symbióze s vodními mlži. Možná ale jen do doby, než definitivně skončí těžba uhlí u nedalekého Paskova.

„Už po roce 1901 na území Paskova a Hrabové se dělaly různé průzkumy. Zjistilo se, že uhlí zde je, ale až po druhé světové válce se začlo opravdu s důlními průzkumy, kde se zjistilo, jak jsou mocné sloje, a až v první polovině šedesátých let byla vystavěna šachta Důl Paskov. A s tím souvisí právě, že bylo potřeba technologického zařízení, které bude čistit či prát uhlí. A k tomu byla využita tato rybniční soustava,“ popisuje Rostislav Kašovský z Klubu českých turistů.

Byly vystavěny různé odkalovací nádrže. Voda se čistí postupným přeléváním z jednoho rybníka do druhého a nakonec do potoka Ščučí. V nádržích je hloubka i kolem pěti metrů.

Kaliště...

„Zvláštností je – i když bychom si řekli, že ty uhelné kaly mohou mít různé chemické příměsi a podobně, tak té fauně a flóře se zde nebývale dobře daří,“ dodává Kašovský.

Nikdo ovšem neví, co se s lokalitou bude dít, až v oblasti skončí těžba uhlí. Rybníky totiž nemají přirozený přísun vody, neteče do nich žádný potok. Ve vzduchu tak visí nejen osudy horníků, ale i této přírodní památky.

„Je to taková velká otázka, zdali chráněná památka Natura 2000 vůbec bude zachována do budoucna i s tou faunou a flórou, která je zde chráněna,“ krčí rameny Rostislav Kašovský.

Více se o netradičním spojení průmyslu s přírodou dovíte v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu spustíte kliknutím na odkaz.

Okolí Pilíků
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.