Bohumín se bojí ubytoven. Městské nemovitosti proto neprodá, ale přestaví

14. říjen 2019 05:20

Opuštěné a prázdné budovy jsou hrozbou pro stále více tuzemských obcí. Radnice mají strach, že z nich vzniknou ubytovny a tak se je snaží koupit. A pokud je už v majetku mají, tak takové objekty nenabízí k prodeji. To je i případ Bohumína, který chce bývalé domy s pečovatelskou službou přestavět s pomocí úvěru na nájemní byty.

„Záměrně je už několik let prázdný, protože ve chvíli, kdy bychom se ho snažili prodat, by tady šmahem mohla vzniknout ubytovna. Dispozice jsou tady na to jako dělané,“ vysvětluje mluvčí bohumínské radnice Lucie Balcarová.

Právě tato hrozba vede Bohumín k tomu, že si raději vezme nemalý úvěr a přestaví oba domy ve Starém Bohumíně na nájemní bydlení. „Starý Bohumín je místem, kde lidé o bydlení mají zájem, je to klidnější lokalita,“ dodává Balcarová.

Jak potvrzuje místopředseda Svazu měst a obcí Pavel Drahovzal, podobně se chrání mnoho dalších obcí. „Musím říct, že se to nevyhýbá žádnému regionu České republiky. Je to v podstatě jediný legální způsob, jak se obce mohou bránit, aby eliminovaly nežádoucí činnosti v obci,“ říká.

Bohumín chce v dosud prázdných budovách udělat jedenáct obecních bytů.

autor: ada
Spustit audio

Související