Radnice ve Slezské Ostravě nechá zbořit domy, které nájemníci ničili

5. srpen 2019 08:00

Blok vybydlených domů na ulici Muglinovské v Ostravě půjde brzy k zemi. Tamní radní už před časem rozhodli, že se je nevyplatí opravit. Bourání zaplatí město Ostrava. Radnice usiluje o to, aby v této části města vznikla takzvaná bezdoplatková zóna a plánuje, jak tuto problematickou lokalitu pozvednout.

Okna ve spodních patrech bytů jsou zazděná, v horních patrech jsou většinou vybitá, v okolí je nepořádek. Na ulici tu potkáváme paní Natašu. Říká, že ještě před třemi lety v jednom z těchto domů bydlela. „Říkali, že to budou opravovat,“ dodává.

Jenže podle starosty Slezské Ostravy Richarda Vereše (ANO) se už domy opravovat nevyplatí. „Byly ve velmi špatném technickém stavu, proto se vedení obvodu v minulosti rozhodlo, že investice do oprav je nenávratná, a ve spolupráci s městem připravilo demolici domů,“ vysvětluje starosta.

Radnice teď usiluje o to, aby v této lokalitě vznikla takzvaná bezdoplatková zóna. A současně více spolupracovat s neziskovými organizacemi a řešit problémy s ubytováním sociálně slabých nájemníků.

„Zároveň chceme opravit některé z našich bytových domů, které v lokalitě máme. A chceme jednat i se soukromými vlastníky, kteří tam mají bytové domy a které často obývají příjemci dávek sociální podpory,“ dodává starosta.

Co na místě zdemolovaných domů vyroste, zatím není jasné. Volné prostranství nechá obvod prozatím zatravnit. Kolem už dělníci staví nový chodník a cyklostezku.

autor: iha
Spustit audio

Související