Bohumín se může pochlubit krásou hraničních meandrů Odry nebo nejmenším náměstím v Evropě

24. červen 2016

Dnes vyrazíme do Bohumína. A to jak za přírodními krásami Hraničních meandrů řeky Odry, tak za jednou raritou. V místní části Bohumína zvané Kopytov mají náměstíčko, které je vůbec nejmenším v Evropě.

Abyste přešli náměstí Sv. Floriana v Kopytově, na to vám stačí jen dva tři kroky. Náměstí mají místní zapsáno v České knize rekordů a rádi by i do Guinessovy knihy.

„Je to malinké náměstí, které má 6,5 krát 7,3 metru. Když se tady opravovala hasičárna a kaple, jsme přišli s nápadem, že by to mohlo být náměstí Svatého Floriana, když máme tady toho Floriana, který nás má celou obec chránit před povodněmi,“ vysvětluje předseda Sboru dobrovolných hasičů v Kopytově František Mlynkec.

Vedle historických laviček, svítilen a informační tabule je na náměstíčku nepřehlédnutelný památný hraniční kámen z roku 1883, který připomíná časy Rakousko-Uherska.

A Kopytov nabízí ještě jednu zajímavost. Leží totiž u soutoku Olše a Odry přímo na česko-polské hranici.

Další evropský unikát stvořila příroda

Od Bohumína až po soutok s Olší se v délce více než sedmi kilometrů romanticky i divoce klikatí řeka Odra. Tato část Slezska bezprostředně sousedí s Polskem. Hraniční meandry řeky Odry jsou od roku 2006 přírodní památkou evropského významu. Rozkládají se na ploše o rozloze 126 hektarů.

Hraniční meandry řeky Odry

„Je to evropský unikát. V České republice už moc meandrů řek nemáme, protože se usilovalo o to, aby se toky narovnaly, nebo přizpůsobily potřebám lidí,“ říká předseda občanského sdružení Hraniční meandry Odry Jiří Spáčil.

Podél toku a přilehlým územím vede naučná stezka, kterou si oblíbili pěší i cyklisté. Má 17 zastavení a provede vás nejrůznějšími zákoutími přírodní památky - kolem protrženého meandru a slepého ramene Odry, přes lužní les Sikorovec, až po soutok Odry s Olší, který je nejníže položeným místem v Moravskoslezském kraji.

Milovníci přírody si přijdou na své

Roste tady ojedinělá flóra, která poskytuje příznivé podmínky pro existenci a rozmnožování mnoha druhů živočichů. V oblasti kolem meandrů žije 40 druhů savců, mezi nimi i několik vzácných a chráněných. Patří k nim bobr evropský, vyskytuje se tu vydra říční.

Logo

Zároveň jsou Hraniční meandry Odry součástí jedné z nejvýznamnějších ptačích oblastí v České republice. Kromě ledňáčka říčního nebo břehule říční je možné v meandrech spatřit také čtyři druhy ohrožených dravců. Při troše štěstí se tu můžete pokochat pohledem na jestřába lesního, včelojeda lesního, pochopa rákosního a orla mořského.

Vodáci na Odře
autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.