Bohumínská svatá Anna zase září novotou. Do parády si ji vzal řezbář Pohl

16. leden 2017

Socha svaté Anny je po zkrášlovací kúře zase zpátky v jednom ze zákoutí Bohumína. Její autor, řezbář Šimon Pohl ji ve své dílně podrobil renovaci a vrátil zpět na kamenný podstavec, kde už dříve stála. Lidé z okolí si zvykli u sochy zapalovat svíčky anebo u ní posedět na blízké lavičce.

V Anenské ulici v bohumínské části Záblatí stojí starý podstavec památníku, na kterém kdysi stála kamenná socha svaté Anny. Jak vypadala, se můžeme jen domnívat, žádná fotodokumentace se totiž nezachovala.

Řezbář Šimon Pohl se svou sochou

Před jedenácti lety se městský úřad obrátil na řezbáře Šimona Pohla, aby vytvořil novou sochu. Kameník zrekonstruoval podstavec a řezbář vytvořil dřevěnou sochu.

„Svaté Anně se říká taky Samotřetí, že je to vlastně babička Marie a je zobrazována v náručí s dvěma dětmi. Jedno je socha Ježíška, druhé je Marie. Takže toto je babička,“ popisuje řezbář Pohl.

Socha svaté Anny je pojata výrazně barevně. „I ty původní barvy byly trošku křiklavější, nicméně počítal jsem s tím, že tam bude vytvořen ještě dodatečný plášť, takže to bude trošku tmavší. A časem ty barvy blednou, takže záměrně jsem zvolil trošku křiklavější barvy. Ale i samotná symbolika v těch barvách – modrá je oblek Ježíškův, ta symbolizuje čistotu a tak dále,“ dodává Šimon Pohl.

Socha dostala za jedenáct let venku zabrat. Jednou se ji dokonce snažil někdo i ukrást, což se mu sice naštěstí nepovedlo, ale sochu přitom poškodil. Do několika let se do sochy pustil hmyz a dřevokazné houby. Takže svatou Annu čekala nejen povrchová úprava ale i odborné ošetření.

Socha sv. Anny v Bohumíně-Záblatí
Spustit audio