Božská kuřecí křidélka
Středeční recept vás naučí jídlo, se kterým zabodujete u dospělých, ale i u dětí. Letní recept, který připravíte rychle a podáváte jen s pečivem a domácím dipem. Počet křidýlek přizpůsobte počtu strávníků.
Připravte si:
- 20 kuřecích křídel
- 2 velké stroužky česneku
- 5 cm dlouhý a 2 cm široký kus zázvoru
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 2 lžíce kečupu
- 4 lžíce sojové omáčky
- 100 ml sladké chilli omáčky
- čerstvou chilli papričku podle chuti, ale můžete ji vynechat
na dip:
- kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 menší stroužek česneku
- čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, pažitka)
- sůl a čerstvě mletý pepř
na oblohu:
- mrkev, řapíkatý celer a pečivo k podávání
Postup:
Nejdřív si uděláme marinádu na křídla. Zázvor si oloupeme a nastrouháme. Do misky si dáme olej, kečup, sojovku, prolisovaný česnek, zázvor, sweet chilli omáčku a všechno pořádně promícháme.
Křídla překrojíme v kloubu tak, aby vznikly dvě části. Nakrájená křídla pečelivě obalíme v marinádě a naskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Křídla na plech nesypeme přímo z misky, protože přebytečná omáčka se na něm poté zbytečně připaluje. Křídla pečeme 50 minut na 200 stupňů. Na posledních patnáct minut vždy křídla obrátíme, aby se udělala kůrka i na druhé straně.
Zbylou marinádu necháme na plotně trošku projít varem a upečená křídla v ní ještě pak obalíme. Božská křidélka servírujeme s nakrájenou mrkví, řapíkatým celerem, pečivem a dipem z jogurtu, česneku, soli a bylinek, který si připravíme podle vlastní chuti. V dipu výborně funguje i nastrouhaná sterilovaná okurka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.