Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa. Zda si maso po této úpravě ugrilujete nebo upečete v troubě, záleží na vás. Připravíme si báječnou marinádu nejen na gril.
Připomeňme si, že...
Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Poté uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 – 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celé ponořené. Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.
Co si na marinádu připravíme?
- 2 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- vymačkanou šťávu ze 2 limetek
- 1 čajovou lžičku mleté papriky
- půl čajové lžičky kayenského pepře
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
- 3 lžíce tekutého medu
- podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca
Postup:
- Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme.
- Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády podle návodu výše.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka