Brigita Bakovská napsala knihu vzpomínek

28. prosinec 2016

Nebylo jí ještě ani šestnáct a už měla za sebou pobyt ve dvou vyhlazovacích táborech. Brigita Bakovská z Bohumína si i po dlouhých desítkách let pamatuje, jak jí druhá světová válka a antisemitismus naprosto změnily život. Paměti zachytila v tenké knize Ukradené sny.

87letá Brigita Bakovská prošla táborem v Terezíně a pak dvěma vyhlazovacími tábory v Osvětimi a Bergen-Belsenu. Hlavně v Osvětimi mladá dívka cítila, že je na pokraji sil. Dvakrát tam stála před Josefem Mengele.

„On to byl fešák, to si ještě dneska pamatuju. Ale to nebyl člověk. Prostě si dělal z lidí pokusné králíky,“ vzpomíná.

Kniha Ukradené sny

Knihu Ukradené sny dala dohromady praktická lékařka Bakovské Andrea Laštovková. Mladá žena tvrdí, že zápisy paní Brigity příliš upravovat nemusela.

„Nejsilnější je asi vůbec ten příjezd do koncentračního tábora a třídění. Její maminka šla napravo, na smrt, a ona šla nalevo a pak žila se svým otcem. Ten jí tam umřel také. Opravdu silné věci, které musela prožít ve svých zhruba 13 až 15 letech. Je to něco, co si neumíme vůbec představit,“ říká autorka knihy Andrea Laštovková.

Na fotografii na obalu knihy Ukradené sny Bakovská ukazuje doživotní památku na holokaust - číslo 73628 na levém předloktí.

autor: Michal Polášek
Spustit audio