Bude i v roce 2023 Ostrava centrem těžkého průmyslu?

4. listopad 2013

Těžký průmysl patří k Ostravsku už stovky let, a proto si jen obtížně dokážeme představit, že by se to změnilo. Přesto se ale vydejme do budoucnosti vzdálené přesně deset let. Hledali jsme odpověď na otázku, jak to bude vypadat v hutích nebo železárnách.

„Já si myslím, že Evropa udělala chybu, že potlačovala vlastně průmysl, tvorbu hodnot, hodně se mluvilo o službách, všichni si budeme sloužit,“ říká Pavel Bartoš z moravskoslezské hospodářské komory.

Je přesvědčený, že Evropa musí mluvit jasně a jednoznačně. Šmahem bořit a myslet si, že ono to nějak dopadne, je podle jeho slov tím nejhorším řešením.

„Tudíž jsem přesvědčený, že to, co jsme si tady ještě nerozpustili, musíme podpořit, utužit, zmodernizovat. Viděl jsem hodně průmyslových fabrik ve světě a to jsou nádherné fabriky, které my musíme dohnat. Jinak nevím, co tady budeme dělat,“ dodává Bartoš.

A budeme konkrétní - ArcelorMittal Ostrava. „Nikam neodcházíme,“ říká mluvčí hutní společnosti Barbora Černá Dvořáková. Dokazuje to jednoduchými čísly: „Teď budeme investovat více než dvě a půl miliardy do dalších ekologických projektů, na které se nám podařilo získat navíc dotace.“

Mluvčí dodává, že v současné době ve firmě dokončují modernizaci zařízení plynulého odlévání oceli na ocelárně. „Díky této investici za miliardu budeme umět vyrábět kvalitnější a čistší ocel například pro výrobu trubek pro přepravu a těžbu ropy a zemního plynu, pro výrobu součástí větrných elektráren, automobilů, stavební techniky,“ vyjmenovává.

Podaří se zachovat ocelárnu Evrazu?

Otázkou je, co bude za deset let s dalším hráčem - Evraz Vítkovice Steel. „Vždycky ta ocelárna stála jen na určitou dobu a pak se znovu rozjela. Teď to může dopadnout tak, že už nepojede nikdy,“ říká skepticky jeden ze zaměstnanců ocelárny.

Měl strach, když se celý provoz už poněkolikáté dočasně zavíral. Do deseti let bychom už měli znát jméno nového majitele. O prodeji se mluví už dlouho a je to nadějné, říká šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula.

„Pokud je ten prodej možný, tak aby byl realizovaný pokud možno co nejrychleji, aby nedošlo k žádným dalším škodám,“ dodává Středula.

Vysoké pece

Strojírenské Vítkovice se pravděpodobně nijak výrazně nezmění, alespoň v současné době není žádný důvod si to myslet. Spíše můžeme čekat další bouřlivý rozvoj Dolní oblasti, kde se mluví dokonce o plánech na přestěhování Ostravské univerzity.

Průmysl jako seberealizace

Podle Pavla Bartoše můžeme spekulovat o tom, do jaké míry bude Ostravsko do budoucna průmyslovou mocností České republiky. Továrny ale v každém případě prázdné zůstat nemohou.

„A jestli chceme udržet počet obyvatel v tomto regionu, tak musíme těm lidem dát takové příležitosti, aby se dokázali seberealizovat. A průmysl je určitě jedna ze seberealizací,“ uzavírá Bartoš.

autor: mrk
Spustit audio