Budovu Nová Karolina Park v Ostravě koupila RT Torax Group

18. březen 2021 13:12

Jedna z nejmodernějších administrativních budov v centru Ostravy Nová Karolina Park změnila majitele. Od developerské a investiční společnosti Passerinvest Group ji koupila ostravská investiční skupina RT Torax Group, která se na vedlejším pozemku chystá stavět nejvyšší budovu v Česku. Mluvčí RT Torax Jindřích Vaněk to sdělil v tiskové zprávě. Koncern Passerinvest označil operaci jako jednu z největších realitních transakcí roku. Firmy se dohodly, že její hodnotu nezveřejní.

Před třemi lety se v médiích uvádělo, že developer a obchodník s realitami Radim Passer chce budovu prodat za zhruba dvě miliardy korun.

Budova Nová Karolina Park je součástí rozsáhlého developerského projektu na území bývalé koksovny Karolina. Nachází se na hlavní ostravské třídě 28. října a je jakousi branou do nové městské čtvrti Karolina směrem z historického centra. Budovu postavili podle návrhu architektů Víta Másla a Davida R. Chisholma ze studia CMC Architects a byla dokončena v roce 2013.

V šestipatrové budově je 30.400 metrů čtverečních pronajímatelných ploch a 280 podzemních parkovacích stání. „Ke konci roku 2020 byla budova obsazena z 95 procent,“ uvedl Vaněk. Mezi nejvýznamnější nájemníky z hlediska velikosti pronajatých prostor patří společnosti ABB, Verizon, Česká spořitelna nebo Stora Enso.

Jediný mimopražský projekt

„V rámci našich největších projektů se soustředíme na Prahu, kde urbanisticky rozvíjíme lokalitu BB Centrum v Praze 4 a Nové Roztyly v Praze 11. Zdařilý projekt Nová Karolina Park v Ostravě byl náš jediný mimopražský projekt, o kterém jsme předpokládali, že může být jednou ve správný čas, za adekvátní cenu a vhodnému kupujícímu prodán. A to se, chvála Bohu, právě stalo,“ uvedl Passer.

Partner a ředitel RT Torax Group Tomáš Häring investici označil za strategickou. „Vedle faktu, že je budova obsazena stabilními nájemci předních firem v regionu, je pro nás důležité, že svou koncepcí, architekturou a šetrností dle certifikace BREEAM podporuje naší strategii investovat do rozvoje a budoucnosti Ostravy,“ uvedl Häring.

Na pozemku o rozloze 8300 metrů čtverečních mezi ulicí 28. října a obchodním centrem Nová Karolina bude RT Torax stavět novou dominantu Ostravy, obchodně administrativní centrum s hotelem a byty. Podle dřívějších informací by budova měla mít 60 pater a stát přes dvě miliardy korun. Autorem jejího návrhu je architektonické studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související