V Ostravě má stát nejvyšší mrakodrap v Česku

25. červen 2020 10:31

Nejvyšší budova v České republice má stát v Ostravě. Město za 61,7 milionu korun prodalo pozemky v sousedství obchodního centra Nová Karolina, kde chce investor stavět.

Nový majitel, společnost RT Torax tam chce postavit dva výškové objekty. Jeden z nich má mít 60 pater a měřit 238 metrů. Architekt Ondřej Chybík říká, že nový komplex se bude dělit do několika částí.

„Ta budova by měla být složená ze dvou objektů – jeden by měl být převážně rezidenční, druhý by měl být kombinací hotelu a administrativní budovy. Ta administrativní část je přibližně jedna čtvrtina celkového objemu, takže se bavíme o hodně bytech,“ vysvětluje architekt.

Komplex budov má být postaven do května 2026

Součástí stavby mají být společné podzemní garáže zhruba pro 700 aut. Celkové náklady na stavbu mrakodrapu investor odhaduje na víc než dvě miliardy korun.

Převod pozemků je smluvně vázán na úhradu celé kupní ceny a také na vydání pravomocného stavebního povolení, o které musí firma požádat do prosince roku 2022. Objekt musí být postaven do května roku 2026. O prodeji pozemků rozhodli ostravští zastupitelé ve čtvrtek.

Stavba má být vysoká 238 metrů
autoři: Petr Dušek , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související