Ostrava chce v centru města novou dominantu. Stát má u Nové Karoliny

25. září 2018 05:10

Novou dominantu chce do Ostravy dostat místní magistrát. Město nabídne investorům k prodeji pozemek v centru. Na ploše o 8300 metrech čtverečních má vzniknout výšková budova. Kupce bude magistrát shánět i na mnichovském veletrhu Expo Real.

Námi oslovení lidé si zatím moc nedokáží stavbu představit. „Nelíbí se mi to. Myslím, že trocha zeleně by tady měla zůstat. V Ostravě je plno prázdných budov, které by se mohly přestavět, předělat,“ sděluje paní Jitka, když jsme jí představili plán města.

Vizi magistrátu popisuje primátor Tomáš Macura (ANO): „Kancelářská budova, hotel, můžou tam být teoreticky i nějaké byty. Těžko tady dostaneme věžák typu Dubaje, ale má tam vzniknout nějaká dominantní stavba i z hlediska orientace ve městě.“

Jednou z podmínek prodeje pozemků je i to, že investor musí vyhlásit architektonickou soutěž.

Tento postup města považuje za správný Radek Kolařík z České komory architektů. „Pochopitelně celá příprava a realizace soutěže taky stojí nějaký čas, ale jedná-li se o takto významné místo, tak si myslím, že je to všechno, s čím by měl budoucí investor počítat. Celé to území si zaslouží tento typ přístupu,“ říká Kolařík.

Město chce za pozemek minimálně 37 milionů korun. Další podmínkou prodeje je, že budova bude mít nejméně 12 pater a podzemní parkoviště.

Spustit audio

Související