Historické centrum Ostravy se daří oživovat, přibývají hlavně restaurace

27. březen 2018

Vylidňování historických center. Problém, se kterým bojují v řadě českých měst. Například v Ostravě se na něm hodně podepsalo i postavení obřího obchodního komplexu Nová Karolina hned v sousedství, který z centra odlákal život. Podle mnohých obyvatel i vedení radnice, se už ale podařilo největší krizi překonat. Mnoho opuštěných budov se zaplnilo, a to hlavně restauracemi a bistry.

„Je tady kde sednout, je tu více kaváren, cukráren,“ říká paní Michaela, která si jde právě do dřevěného stánku na historickém Jiráskově náměstí koupit květiny. „Řekla bych, že během posledního roku se to zlepšilo hodně,“ dodává.

Ještě před pár lety přitom historické centrum Ostravy skomíralo. Velký odliv lidí a obchodníků nastal po otevření obřího nákupního centra hned v sousedství.

„Připadá mi, že takovou tu nejhorší krizi centrum překonalo, že začíná být atraktivní pro nějaké služby, pro podnikání. Aspoň podle signálů, které mám, tak je i docela velký zájem o bydlení v centru, takže to je fajn,“ míní architekt a urbanista Ondřej Vysloužil.

Třeba rybárna je jedna z několika nových restaurací a bister, která zhruba před rokem a půl v centru Ostravy zakotvila.

„Tím, že se ta Karolina otevřela a všichni se tam přesunuli, tak byly v centru levnější nájmy. Je to příležitost pro nové, začínající. Za nás dobrý. A myslím, že město se pořád snaží dělat tady nějaké akce,“ říká vedoucí rybárny na Jiráskově náměstí Filip Šeliga.

Starostka centrálního městského obvodu Petra Bernfeldová (Ostravak) vysvětluje, jak se radnice snaží oživení centra podporovat – kromě různých akcí například zvýhodněným nájemným na rozjezd podnikání.

„Hlavně při výběru nových nájemců neposuzujeme pouze nabízenou výši, kterou nám oni sami dávají, ale zhodnocujeme i to, co by v tom prostoru mělo být,“ upřesňuje starostka.

Přibývá také bytů

V městských prostorách tak vznikla například cukrárna, po které lidé dlouho volali. Řešení vidí městský obvod i v přestavbě starých kanceláří na byty.

Masarykovo náměstí v Ostravě

„Protože je zde plno nezastavěných proluk, snažíme se i do budoucna, aby zde vznikly bytové domy. Jsme rádi, že i mnozí vlastníci soukromých domů tento trend v posledních dvou, třech letech sdílejí s námi. A na Jiráskově náměstí i na ulici 28. října ty byty vznikly,“ dodává starostka.

Pro lidi nebo pro auta?

Problémů v centru Ostravy ale ještě hodně zůstává. Vyřešit se musí i doprava. „Stojíme před otázkou, jestli chceme centrum pro lidi nebo pro auta. To je podle mne teď základní a bohužel se mi nezdá, že by na tom panovala nějaká shoda, co je lepší,“ říká urbanista Ondřej Vysloužil.

Ostudu dělá centru Ostravy třeba i zchátralá památka – komplex budov bývalého módního domu Ostravica, který vlastní soukromý podnikatel.

autor: iha
Spustit audio