Muzeum bible v Jablunkově prochází náročnou opravou. Potrvá až 10 let

3. duben 2018

Oprava bývalého kláštera v Jablunkově pokračuje. V historických interiérech pracují dělníci a sundávají staré omítky až na cihlu. Navzdory rekonstrukci v části starého kláštera stále funguje Muzeum bible a stále tam přibývají nové exponáty. Se zásadní opravou začalo občanské sdružení loni poté, co se mu ho podařilo získat od města.

Z Muzea bible se ozývá stavební ruch. „Klukům se v minulých měsících podařilo prakticky v celém objektu odstranit omítky,“ říká ředitel muzea Petr Hamrozi. „A konkrétně v této části se už připravují jednotlivé cihly, které se prakticky ručně čistí. Je tady hodně prachu,“ dodává.

Cihla se pak bude ještě impregnovat, aby vydržela a současně, aby dýchala. „Tím, že ten objekt je více jak 120 let mokrý a jsou tady problémy s vlhkostí, tak je potřeba, aby ten objekt vyschl,“ vysvětluje Hamrozi.

S rekonstrukcí tady začali v červnu a práce potrvají dlouho, Petr Hamrozi to odhaduje na 10 let. Kromě peněz je v tomto směru důležitým faktorem technologický postup, kdy je potřeba, aby objekt zhruba pět let vysychal.

Přes probíhající rekonstrukci je muzeum bible v provozu a kdo se nenechá odradit stavením ruchem, už v opravené části kláštera uvidí stovky různých výtisků Písma svatého.

Světové Muzeum a Knihovna Bible v Jablunkově
autor: iha
Spustit audio