V Poodří vyrazili do terénu ekologové. V okolí řek a potoků počítají bobry

1. duben 2018

Deset amatérských i profesionálních ochránců přírody hledá v Poodří stopy bobrů evropských. Takzvané pobytové znaky zaznamenávají přes mobil nebo tablet do elektronické mapy. Hledat je vyrazil k řece Odře u Studénky se zooložkou i náš reportér.

„Sledujeme okusy, stopy, chodníčky, skluzavky a také nory nebo vstupy do nor a hrady nebo případně hráze. Přímo na místě, kde objevíme nějaký pobytový znak, tak se zastavíme, naťukáme bod pomocí GPS a zapíšeme, jaký znak pozorujeme,“ vysvětluje Dagmar Metyšová, zooložka z Agentury ochrany přírody a krajiny z Ostravy.

Uběhla zhruba půlhodina od začátku naší chůze. A co jsme to našli? „Našli jsme jídelnu bobra. Jídelna říkáme místu, kde bobr okousal větší množství větviček. My vidíme na protějším břehu několik větví a klacíků a tady na našem břehu na suchu,“ popisuje zooložka.

O kousek dál nacházíme zcela zřetelně bobří okusy dost silné větve. Jsou tady vidět stopy hlodáků a na zemi hobliny.

„Letošní sčítání je téměř hotové. Ještě tedy nevíme definitivní číslo, ale už se můžeme dívat do mapy. Vidíme, že někde se nám pobytové znaky vytratily, ale na více místech spíše přibyly. Čili bobr se stěhuje a vypadá to, že ta populace mírně roste. Rodin bude v Poodří kolem třiceti, čili to odpovídá zhruba 200 jedincům,“ dodává Dagmar Metyšová.

S Dagmar Metyšovou už se teď loučím a vracím se zpátky do Studénky. Zooložka pokračuje dál po levém břehu Odry směrem k Jistebníku.

V Poodří žije zhruba 200 bobrů
autor: Michal Polášek
Spustit audio