Bufet pro hmyzí opylovače. V Havířově zřídili motýlí louku

4. září 2014

Na tuhle louku si motýli létají jako na bohatě prostřený stůl. Asi půlhektarové území zvané motýlí louka najdete v Havířově u řeky Lučiny. Je bohatě zarostlé květenou a travinami město cíleně nechává zarůstat.

Vlčí máky, kohoutky, kopretiny - takový luční areál kvete od jara do podzimu a sekačky se tam dostanou jen výjimečně. Takzvaná motýlí louka je pro hmyz něco jako perfektně zásobený bufet. Zhruba půl hektaru zeleně proměnilo město v nefalšovanou divočinu květů a trav.

„Tady bude taková spousta druhů, že všechny je vyjmenovat a vázat na jednotlivé rostliny by určitě šlo, ale trvalo by to možná půl hodiny,“ směje se Ivona Kneblová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Podle ní je při zakládání takovýchto ploch důležitá co největší biodiverzita – čím více druhů kvetoucích rostlin, tím více druhů bezobratlých.

Nápad zřídit ve městě motýlí louku vznikl na popud podobných projektů, kterých v České republice i v zahraničí vzniká bezpočet.

„Byla to naše snaha přispět nejen k ochraně motýlů ale všech hmyzích opylovačů, kteří to mají v současné krajině stále těžší, protože plochy jsou sečené během velmi krátkého období na velkých plochách. A to je přesně to, co motýlům a jiným opylovačům nevyhovuje,“ vysvětluje Jan Smola z odboru životního prostředí havířovského magistrátu.

Babočka paví oko

V plné motýlí sezoně musí být na speciální motýlí louce v Havířově pořádně živo. Pokud jste cvrkot v říši hmyzu nestihli letos, další příležitost napřesrok určitě nepropásněte. Projít se vysokou travou může být zajímavým zážitkem a přírodě tím vlastně ani neuškodíte.


Více si o projektu poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.