Bývalá velká skládka v Třinci se postupně mění na ráj včelařů

16. srpen 2024 09:24

Kdysi to byla velká skládka odpadu, která sousedila s Třineckými železárnami. Oblast zvaná Neboranka už ale vypadá jinak. Díky rozsáhlé rekultivaci se tam nejenom vrátily louky a les, ale postupně se toto místo stává útočištěm včelařů. Právě v těchto dnech čekají, jestli se tam zalíbí i novým včelím matkám.

Petr Bielesch z třineckého včelařského svazu musí novou včelí matku označit speciální barvou. Letos dává zelenou. V malé průhledné trubici matku trochu přitiskne. A je to hned.

Označená včelí matka

Tady na louce, na místě někdejší skládky, se včelám líbí. Ale mají kolem sebe i hodně konkurence, takže čím víc matek a čím více dobrých včelstev, tím lépe.

„Prostředí je tady dobré, jen je tady v okolí velká konkurence včelstev. To znamená, že tady je potřeba mít v každé fázi chovu poměrně silná včelstva, jinak hrozí, že budou vyloupena silnějšími včelstvy,“ upozorňuje včelař.

Nové matky patří mezi včely kraňské, původní druh tady ve Slezsku. Podle Petra Bielesche je nutné tento druh podporovat a zabránit zavlečení jiných. Už tak je, jak říká, včelaření, náročné kvůli různým nemocem.

Včelařům dlouhodobě pomáhají sousední Třinecké železárny, které skládku vrátily přírodě a nově pořízené matky dostanou i chovatelé v okolí, říká Radim Klimša, který má v železárnách na starosti životní prostředí.

„Vážím si každého včelaře, který se v dnešní hektické době tomu věnuje, protože včelařů ubývá. Tak jsme chtěli taky trochu přispět s tím naším projektem. Poskytujeme včelařům prostory, o které se staráme, i potřebné vybavení. Snažíme si vzájemně pomáhat,“ dodává Klimša.

Včelaření se s výrobou oceli za zády daří už roky. Teď nově i s dalšími úly.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související