Část obyvatel Velkých Albrechtic nechce demolici starého mostu

4. únor 2019 17:13

Obavy z průjezdu kamionů vedly část obyvatel Velkých Albrechtic na Novojičínsku k sepsání petice proti demolici starého železničního mostu. Plánované nové přemostění by totiž na rozdíl od toho stávajícího umožnilo průjezd těžkých nákladních aut. Starosta má ale za to, že kamiony z budoucí průmyslové zóny budou nakonec jezdit jinudy.

Martin Jermář ze Spolku obce Velké Albrechtice ukazuje na most, který připomíná spíše asi deset metrů dlouhý tunel. Dvě auta vedle sebe se do něj určitě nevejdou a na výšku má podle značky tři metry. No a hned vedle je takové malé dvojče, kterým protéká potůček.

„Silnice od viaduktu směřuje k průmyslové zóně, která by se měla nějakým způsobem rozvíjet. Možná příjezdová cesta k průmyslové zóně by se otevřela tím, že by se přestavěl viadukt, což by způsobilo v podstatě to, že by se otevřela nákladní doprava směrem do centra Bílovce a Velkých Albrechtic,“ říká Jermář.

Vcházím teď pod most, dívám se nad sebe a vidím, že některé kameny jsou otlučené, jiné jsou zase poškrábané asi od toho, jak tady kdysi vjelo nějaké větší nákladní auto. A to je právě jeden z důvodů, proč chce most nechat zbourat a místo něj postavit nový jeho majitel, Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

„Most už nevyhovuje svým požadavkům na bezpečnost železniční dopravy a kromě jiného už dnes nevyhovuje svými parametry a to zejména podjezdnou výškou potřebám silniční dopravy,“ vysvětluje mluvčí SŽDC Marek Illiaš s tím, že most z roku 1922 je už na hranici životnosti.

Obavy místních, že kamiony z budoucí průmyslové zóny budou pod novým větším mostem a přes Velké Albrechtice jezdit k dálnici mírní starosta Josef Magera (za SNK). Říká, že řešením bude krátký obchvat u nedaleké Studénky, který navede kamiony ze zóny přímo na blízkou dálniční křižovatku.

„Myslím, že jako obec můžeme podmínit prodej anebo zprovoznění té průmyslové zóny tím, že se to nestane dřív, než bude tento obchvat proveden,“ dodává starosta.

Podle starosty už zájemce o zónu podniká kroky k získání pozemků pro obchvat. Autoři petice se ale obávají, že ani zákazová značka nemusí kamiony zastavit. Žádají proto zapsání stávajícího mostu mezi kulturní památky, aby ho železničáři nesměli zbourat.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související