Celerovo-hříbková polévka

Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.

Budete potřebovat:

  • 80 g šalotek, nakrájených nadrobno 
  • 2 lžíce másla, nejlépe přepuštěného 
  • 400 g hřibů (čerstvé nebo mražené), 1/2 dávky na kousky, 1/2 na plátky 
  • 500 g celeru, na kostičky
  • 1 bobkový list
  • 250 g jablek, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky 
  • 200 ml jablečné šťávy
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody 
  • 250 ml smetany ke šlehání, 33% 
  • 150 g řapíkatého celeru, na plátky + celerová nať na ozdobu 
  • sůl a čerstvě mletý pepř 

Postup:

  1. Šalotku zpěňte na části másla.
  2. Přidejte polovinu dávky hřibů nakrájených na kousky, kostičky kořenového celeru a bobkový list.
  3. Opékejte na mírném ohni tak, aby se zelenina nezabarvila, jen změkla.
  4. Osolte, přihoďte jablka a zalijte jablečnou šťávou.
  5. Krátce povařte, pak přilijte vývar a vařte pod poklicí doměkka. 
  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a propasírujte.
  7. Přilijte smetanu na zjemnění, část si odložte k podávání, dochuťte a prohřejte.
  8. Plátky hub a řapíkatý celer orestujte na zbylém másle, osolte a opepřete.
  9. Polévku podávejte s kopečkem opečených plátků hřibů a celeru, celerovou natí a lžící smetany.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.