Celkem 15 nových radarů na měření rychlosti chtějí obce na Frýdecko-Místecku

11. duben 2024 10:47

Obce na Frýdecko-Místecku chtějí nainstalovat celkem 15 nových radarů na měření rychlosti. Jednají teď s frýdecko-místeckým magistrátem, který má jako úřad s rozšířenou působností přestupky řešit. Radary v nejbližší době chystají spustit například ve Starém Městě nebo Nošovicích. Tam problémy s rychlostí řeší několik let.

Přes 8,5 tisíce aut denně projede středem Nošovic. Podle studie, kterou si nechala obec zpracovat, více než tři čtvrtiny z nich nedodržují padesátku. „Vozidla nám projíždějí v rychlostech i 137 km/h a v části Malých Nošovic je to úplně fatální, tam jsme naměřili i 167 km/h,“ říká nezávislý starosta Nošovic Jiří Myšínský.

V části Malé Nošovice je rychlost omezená na 90 km/h. Se snížením na 70 km/h obec v minulosti neuspěla.

O zřízení radaru uvažuje i Baška. A to na křižovatce silnice I/56 v části Hodoňovice, kde se řidiči připojují na čtyřproudovou komunikaci. „Dopravní problémy jsou tam kvůli zvýšené rychlosti. Je to hlavně o víkendech. Měření by určitě přispělo ke zlepšení,“ říká starosta Bašky Tomáš Břežek s tamního nezávislého sdružení.

Hledání nejlepšího kompromisu

Příprava a následný nákup nebo pronájem radaru stojí stovky tisíc korun. Výnosy z pokut ale poputují do kasy obce s rozšířenou působností, která bude přestupky zpracovávat, tedy Frýdku-Místku. Zároveň ale zatíží magistrát další agendou.

„To vyžaduje velké personální náklady. Musíme sehnat lidi, kteří to budou řešit, zároveň musíme vyčlenit nějaký prostor,“ vysvětluje primátor Frýdku-Místku Petr Kořč z hnutí Naše město F-M.

Obce by chtěly ale část z vybraných pokut zpět do svých rozpočtů. To je možné například formou příspěvků na bezpečnost provozu. Frýdecko-Místecký magistrát proto chce najít kompromisní řešení.

„Věřím, že v letošním roce dojdeme k nějaké dohodě. Samotné spuštění radarů je administrativně velmi náročný proces, takže i ty obce mají před sebou hodně práce,“ dodává primátor Frýdku-Místku.

Zatím nejdále jsou s přípravami na spuštění měření Nošovice a Staré Město. Radary by ale v budoucnu měly měřit rychlost i v Palkovicích, Paskově, Soběšovicích nebo Vyšních Lhotách.

Spustit audio

Související