Rychlostní radary v Kopřivnici zklidňují dopravu, dokazují data strážníků

24. srpen 2020 14:16

Větší bezpečnost chodců a klidnější doprava. To je podle kopřivnických stážníků výsledek fungování tří rychlostních radarů. Ty v posledních měsících zaznamenávají čím dál méně přestupků. Ve městě se tak zlepšuje situace, kdy jich denně strážníci mohli zaznamenat třeba i 150.

Záhumenní ulice v Kopřivnici je jedním ze tří míst ve městě, kde radnice umístila stacionární rychlostní radary. Právě ty měly pomoci na nejfrekventovanějších silnicích ve městě dopravu zklidnit.

„Tady máme vozidlo, které projíždí z Kopřivnice směrem na Štramberk, jede rychlostí 78 kilometrů za hodinu,“ ukazuje velitel kopřivnických strážníků Jan Müller na jednom z monitorů ve služebně fotografii dodávky z rána. Pořídil ji radar právě na ulici Záhumenní, protože je v místě povolená rychlost pouze 50 kilometrů za hodinu.

„Strážník přijde do práce a zjistí vozidlo, espézetku, jestli to všechno souhlasí. Pokud ano, odsouhlasí, že tento přestupek byl spáchán,“ popisuje Jan Müller s tím, že podobných přestupků zaznamenávají radary čím dále méně. „Když byl v ulici Záhumenní instalován první radar, bylo denně 150 i více přestupků. Dnes máme tři stanoviště a za poslední den jsme tam měli 29 přestupků,“ dodává.

Peníze z pokut do zklidnění dopravy

Statistický pokles množství rychlostních přestupků a zklidnění situace potvrzují také místní, jako třeba pan Jiří, který denně při cestě do práce míjí nový radar na ulici Obránců míru. „Je pravda, že na těch místech si lidé dávají větší pozor,“ říká.

V průměru tak měsíčně překročí rychlost v místě radarů asi tisícovka řidičů. Peníze z pokut město využívá třeba opět do zklidnění dopravy. „Financovány jsou například úpravy přechodů nebo stavby chodníků. Nicméně je nutné zdůraznit, že ve finále se jedná pouze o zlomek financí, které do této problematiky město vynakládá,“ vysvětluje Ivana Holubová z městského úřadu v Kopřivnici.

I když je město s radary spokojené, nakupovat další v nejbližších letech zatím neplánuje.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související